Onderzoek: welke kleuren ziet een pasgeboren baby?

Misschien dacht je dat baby’s alleen maar zwart/wit zien. Guess again, een baby ziet kleur. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat ze felle kleuren kunnen onderscheiden.

Een pasgeboren baby ziet nog niet zo heel veel, namelijk zo’n 5 procent van het zicht van een volwassen persoon. Voornamelijk zwart-wit kunnen ze goed onderscheiden. Het zicht ontwikkelt zich razendsnel: met zes maanden ziet een baby vrijwel hetzelfde als wij. Ergens daar tussen in, als de baby een paar maanden oud is, kunnen baby’a naast zwart-wit ook kleuren zien.

Dit blijkt uit onderzoek van Anna Franklin, hoofd researcher van het baby lab aan de Universiteit van Sussex. Ze zegt: ‘Het is een mythe dat baby’s in zwart/wit zien.’ Zo zijn er naar haar zeggen diverse onderzoeken die aantonen dat pasgeboren baby’s grote rode vlekken op een grijze achtergrond kunnen zien.

Cellen

Er zijn drie groepen cellen in het oog die het zien van kleuren mogelijk maken. Die groepen zijn gevoelig voor korte, medium en lange lichtstralen. Franklin: ‘De signalen die deze cellen ontvangen, worden op verschillende manieren gecombineerd. Cellen die medium en lange lichtstralen oppikken, laten bijvoorbeeld zien hoeveel rood of groen er in een kleur zit. Hoewel baby’s alle drie de cel soorten hebben, hebben de cellen tijd nodig om zich te ontwikkelen en voor de hersenen om de signalen op te pikken. Als een baby twee maanden oud is, kan ‘ie rood en groen uit elkaar houden. Een paar weken later komen daar blauw en geel bij. Het is alleen wel belangrijk dat de kleuren fel zijn, anders zijn ze niet goed waar te nemen door je baby.’

LEES OOK: Waarom een hond hartstikke goed is voor de gezondheid van je baby

Kleurcategorie

Baby’s blijken ook de kleuren die ze kunnen zien, in verschillende groepen te kunnen plaatsen. Hiervoor onderzocht Franklin 170 baby’s. De baby’s kregen herhaaldelijk vierkanten van dezelfde kleur te zien en vervolgens vierkanten met een andere kleur. Franklin: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat baby’s vijf kleurcategorieën waarnemen. Namelijk; rood, groen, paars en geel-bruin.’ En laat geel-bruin nou net een kleur zijn die je bij een baby regelmatig tegenkomt… Hallo luierexplosie ;).

Wil je dat je baby de kleur van de babykamer kan zien? Kies dan voor een felle kleur verf. Hier doe je inspiratie op voor een babykamer die niet roze of blauw is.

the Guardian

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: welke kleuren ziet een pasgeboren baby?
Sluiten