Open en eerlijk: 5 Beroemde moeders die een postnatale depressie kregen

Wat Adele en prinses Diana met elkaar gemeen hebben? Ze delen allebei een heftige ervaring. Beide moeders kregen namelijk na hun bevalling een postnatale depressie. En ze zijn niet de enige, want alleen al in Nederland ontwikkelt ruim 1 op 8 moeders een postnatale depressie.

Postnatale depressie

Achter de mooie maskers die wij als publiek zien, gaan heftige verhalen schuil. We weten natuurlijk allemaal dat wat we op het witte doek of podium zien, lang niet altijd echt is wie een beroemdheid is. Maar deze bekende moeders durfden wél hun persoonlijke verhaal te doen.

Openhartig delen ze hun worstelingen met hun postnatale depressie. Omdat het zo herkenbaar kan zijn, delen we hun verhaal op onze beurt dan weer graag met jullie. Omdat je namelijk nooit alleen bent en de enige met deze gevoelens.

Zo herken je een postpartum depressie bij jezelf en anderen

Prinses Diana

“Iedereen was enthousiast over de zwangerschap, maar het was een hele moeilijke. Ik ging er niet zo makkelijk doorheen, dus toen William geboren werd, was de opluchting bij mij groot. De vrede leek terug te zijn gekeerd en ik voelde me voor even weer goed. Toen werd ik ziek, een postpartum depressie, iets waar niemand het ooit over heeft. Je leest er pas over achteraf, maar op het moment zelf is het een moeilijke tijd.”

“Je wordt wakker in de ochtend met het gevoel dat je eigenlijk niet je bed uit wilt. Je voelt je niet begrepen en vooral: je denkt erg laag over jezelf. Ik heb nog nooit een depressie gehad in mijn leven, maar als ik erop terug kijk zie ik dat alle veranderingen die ik had meegemaakt afgelopen jaar, me niet in de koude kleren gingen zitten. Mijn lichaam zei: “We hebben rust nodig.” Ik kreeg een goede behandeling, maar ik had vooral ruimte en tijd nodig om te wennen aan de verschillende rollen die ik moest vervullen. Ik wist dat ik het kon, maar ik had mensen nodig die geduld met me hadden en me die ruimte ook gaven.”

BBC1, November 1995

Adele

“Ik had een flinke postpartum depressie nadat ik mijn zoon had gekregen en het beangstigde me. Maar ik durfde er met niemand over te praten. Het voelde enorm tegenstrijdig. Mijn vriend zei dat ik eens zou moeten praten met andere vrouwen die zwanger waren en dit hadden, maar ik zei “Fuck that, ik ga niet met een club moeders rondhangen.” Toen, zonder dat ik het me realiseerde, werd ik als het ware naar zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen toe gezogen. Ik vond ze namelijk een stuk geduldiger dan mijn eigen vriendinnen.”

“Als je met iemand praat bijvoorbeeld en je niet echt luistert omdat je zo ontzettend moe bent. Mijn vrienden zonder kinderen, zouden het maar irritant vinden, terwijl ik in dezelfde tijd eigenlijk ook met vrienden die wél kinderen hebben, had kunnen afspreken. Zonder elkaar te veroordelen. Op een dag zei ik tegen een vriendin: “Ik haat het” en ze barstte in tranen uit en zei “Ik haat het ook”. En toen was het weer even klaar, over.”

Vanity Fair, December 2016

Chrissy Teigen

“Voor de feestdagen aanbraken, had ik een afspraak met mijn huisarts voor een controle. John zat naast me en ik keek naar de dokter, mijn ogen zwollen op. Want ik was zo moe van alle pijn. Van het slapen op de bank. En het wakker worden in de nacht. En van het overgeven. Of me afreageren op de verkeerde mensen. Gewoonweg niet kunnen genieten van het leven. Van het niet zien van mijn vrienden en moe van het geen energie hebben om te wandelen met mijn baby.”

“Mijn dokter somde vervolgens een lijst met symptomen op, waar ik op alles ‘yep, yep,yep” antwoordde. John ook. Ik begon met antidepressiva, wat hielp. Daarna deelde ik mijn verhaal met vrienden en familie. Het voelde alsof ik ze een verklaring schuldig was. Ik wist alleen niet hoe ik het moest zeggen, dus deed ik gewoon wat ik dacht dat goed was: het gewoon zeggen. Het werd elke keer makkelijker (ook al vind ik het nog steeds niet fijn om  te zeggen ‘ik heb een postnatale depressie’ want het woord ‘depressie’ beangstigt veel mensen). Ik noem het eigenlijk altijd ‘postpartum’. Al zou ik het misschien gewoon wel moeten zeggen, om het stigma te verminderen.”

Glamour, April 2017

Sherita: “De dagen zijn oneindig, de nachten lang, de pijn is heftig, maar je bent niet alleen in je gevoelens”

Alanis Morissette

“De mate en intensiteit van mijn postnatale depressie, shockeerde me. Ik was al eerder gediagnostiseerd met een depressie, maar wat me nu het meest verraste was de fysieke pijn die je tot ver in je botten lijkt te voelen. Mijn rug, torso, hoofd, alles deed pijn voor 15 maanden lang. Het voelde alsof ik was overgoten met teer en me alles 50 keer meer moeite kostte dan normaal.”

“Ik wilde wel huilen, maar het luchtte me toch niet op in die tijd. Mijn versie van een depressie ging verder dan alleen huilen: ik voelde me vooral moedeloos. Bijzonder genoeg was ik wel enorm creatief en schreef ik het album Havoc and Bright Lights. Ik had verschillende therapieën gehad en ik voelde me weer licht. Gelukkig deed mijn depressie niks af aan de band die ik met mijn zoon heb. Het werd steeds beter.”

The Daily Mail, Augustus 2012

Drew Barrymore

“Bij mijn eerste kind, had ik geen last van een postnatale depressie. Ik wist dus ook niet zo goed wat het was, omdat ik toen me helemaal goed voelde. Bij de tweede voelde ik precies waar anderen het over hadden. Ineens begreep ik ze. Het is een heel ander soort van overweldiging die je voelt. Het voelde echt alsof een dikke wolk boven me hing.”

People, Oktober 2015

Courteney Cox

“Ik ging door een hele moeilijke tijd, maar niet gelijk nadat de baby er was. Pas toen Coco zes maanden was. Ik kon niet slapen, mijn hart ging tekeer en ik raakte erg depressief. Ik bezocht mijn dokter en die ontdekte dat mijn hormonen ontzettend schommelden.”

USA Today, Juli 2005

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Open en eerlijk: 5 Beroemde moeders die een postnatale depressie kregen
Sluiten