Onderzoek zegt dat opa’s en oma’s die oppassen langer leven (dus: graag gedaan, mam!)

De gemiddelde reactie als mijn ouders zeggen dat ze wel weer eens een avondje willen oppassen? HALLELUJAH, YES! Ja, alle clichés zijn waar. Het moederschap is zwaar, maar je krijgt er zoveel voor terug ‘bla bla bla’. Maar als ik de mogelijkheid krijg om op een fatsoenlijke date te gaan met mijn vent (of I don’t know… de hele avond Netflix kijken), geloof mij, dan grijp ik die zeldzame kans. En wat blijkt? Dit is een win-win situatie, ook voor opa en oma.

Uit een Berlijns onderzoek blijkt namelijk dat grootouders die oppassen langer leven, dan die dit niet doen. Dit klinkt als een ideale get out of jail free card. Met andere woorden, ik hoef me niet schuldig te voelen als ik het nieuwste seizoen van Narcos wil bingewatchen.

Actievere opa en oma

De onderzoekers volgden 500 senioren van 70 jaar en ouder, en kwamen erachter dat grootouders die oppasten over het algemeen meer actief waren én een lager stressniveau lieten zien. Ook voor senioren die zelf geen kleinkinderen hebben is er goed nieuws. Uit het onderzoek blijkt ook dat oppassen op kinderen die geen familie zijn gezondheidsvoordelen oplevert. Uit een Australisch onderzoek blijkt bovendien dat het zorgen voor kleinkinderen Alzheimer kan helpen voorkomen, omdat het bepaalde breinfuncties en het geheugen verbetert.

LEES OOK: Goed nieuws: drink je koffie, dan leef je (volgens dit Spaanse onderzoek) langer

Het is natuurlijk niet alleen maar goed nieuws (stel je voor). Er zijn ook aanwijzingen dat grootouders juist eerder zouden kunnen overlijden wanneer zij de primaire zorgdragers zijn voor hun kleinkinderen. Stress is hier dan de oorzaak van. In dit geval zouden opa en oma wel meer dan 5 dagen moeten zorgen voor je kind. Maar laten we eerlijk zijn, ‘oppassen’ kun je dat niet echt meer noemen.

Minder gedragsproblemen

Trouwens, ook nog een mooie bonus is dat de kleinkinderen ook ontzettend veel baat hebben bij een dagje opa en oma hier en daar. De Universiteit van Oxford onderzocht meer dan 1500 kinderen en kwam eracht dat kleinkinderen met zeer aanwezige grootouders, minder emotionele- en gedragsproblemen hadden.

Wij zeggen: opa en oma blij, baby blij, mama blij. Zet Netflix maar aan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

6abc.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt dat opa’s en oma’s die oppassen langer leven (dus: graag gedaan, mam!)
Sluiten