De baby 15 sep 2018 Marleen Staal

Dit kunnen de oorzaken zijn waarom je moedermelk zuur is

Van het alsmaar voeden, verschonen, nóg maar weer aan de borst kun je behoorlijk zuur worden. Lees: soms voel je je net een melkkoe. Heel begrijpelijk, borstvoeding geven gaat met pieken en dalen. Maar als je gekolfde moedermelk van zichzelf zuur is, dan kan dat te maken hebben met verschillende oorzaken.

Oorzaken moedermelk zuur

Zure moedermelk hoeft niet per definitie iets slechts te zijn. Het betekent niet gelijk dat je moedermelk niet meer goed is als je het uit de koelkast of vriezer haalt. Zure moedermelk kan te maken hebben met een hele hoop factoren. Met als gevolg dat je baby weigert te drinken, omdat het anders smaakt dan anders.

LEES OOK: Moedermelk invriezen: de ins en outs voor perfect ingevroren moedermelk

Voorbereiding

Temperatuur
Voordat je jouw gekolfde melk opbergt in de vriezer of koelkast, moet de temperatuur goed zijn. Niet warmer dan kamertemperatuur, maar maximaal 25 graden. Te warme moedermelk invriezen zorgt voor die zure smaak.

Schone handen
Nog zo’n open deur, maar in alle haast zou je het misschien vergeten: je handen goed wassen. Ziektekiemen en bacteriën zien hun kans schoon – snap je ‘m – als je vingers ook maar een beetje vies zijn.

Schone borstpomp
Wat voor je handen geldt, geldt ook voor je borstpomp. Schoonmaken alleen is niet voldoende. Als je last hebt van zure moedermelk kun je voor en na het pompen de pomp volledig ontsmetten. Kolven is al een karwei, we know, maar met deze extra handeling, zorg je er wel voor dat alles écht schoon blijft.

Koelkast en invriezen

Juist plekje in de koelkast
Bewaar je jouw moedermelk in de koelkast, omdat je het van plan bent snel te geven? Bewaar de bakjes of flesjes niet voorin de koelkast of in de deur, maar achterin. Daar is het koeler en dat maakt weer uit voor de zuurgraad van de melk.

De juist bewaarbakjes
Niet elk bakje is moedermelk-proof. Het moet niet gaan lekken en het dekseltje moet goed aansluiten, zodat bacteriën geen kans krijgen. Glazen potjes met lekproof dekseltjes of speciale moedermelk bewaarzakjes zijn perfect. Gewone boterhamzakjes kunnen makkelijk scheuren, dus deze liever niet gebruiken.

LEES OOK: Moedermelk bewaren in de koelkast: alle do’s en dont’s op een rijtje

Geen ijsblokbakjes
Moedermelk bewaren in ijsblokbakjes lijkt misschien handig (want: snel ontdooid), maar de gewone ijsblokjesbakjes zijn niet van geschikt materiaal om moedermelk in te bewaren en het plastic kan een vies smaakje achterlaten. Er bestaan wel special multiportie verpakkingen voor in de vriezer.

Verkeerd gelabeld
Labels heb je in vele soorten en maten. Of je nu speciale aanschaft of gewoon een kantoorsetje van de HEMA, zolang je de datum erop kan zetten is het goed. Dit helpt je om de oudere melk als eerste op te maken en krijgt je kindje nooit te zuur geworden melk binnen.

Te lang ingevroren
Het is het beste om moedermelk niet langer dan 6 maanden in te vriezen. Voor de koelkast geldt een limiet van 4 dagen. Wil je moedermelk langer invriezen? Bewaar het dan echt in een diepvrieskist.

Klaarmaken

Niet in de magnetron
Als je moedermelk opwarmt in de magnetron, kun je dit merken in de smaak. Moedermelk is alleen geen flesvoeding en dus moet je moedermelk gewoon op kamertemperatuur laten komen voordat je het geeft. Gaat het niet snel genoeg? Verwarm je moedermelk dan au bain marie.

Niet opnieuw invriezen
Je kan moedermelk beter bewaren in kleine porties, dan in te grote porties die je moet weggooien omdat je baby vol zit. Want opnieuw de ontdooide moedermelk in vriezen kan niet. Je kunt moedermelk – hoe zonde het ook is – beter wegooien dan een paar dagen later met een zieke baby thuis zitten.

Melk mixen
Ben je bang dat je toch melk tekort komt? Je kan net gekolfde moedermelk mixen met moedermelk uit de vriezer. Maar doe dit wel met uiterste precisie. Meng de twee alleen als je dat doet met melk dat je dezelfde dag nog hebt gekolfd. En de verse melk moet voldoende afgekoeld zijn voor je het mixt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit kunnen de oorzaken zijn waarom je moedermelk zuur is
Sluiten