De baby 12 dec 2018 Melissa Eissens

Oogcontact maken met je baby is belangrijk en dít is waarom

Er zijn van die dingen die je van nature al doet, en die dan later ook heel erg goed blijken te zijn. Score! Oogcontact is er zo één. Je baby leert hierdoor sneller nieuwe vaardigheden, omdat het de communicatie tussen jou en je kleintje versterkt.

Een nieuwe studie van het wetenschappelijke tijdschrift PNAS heeft aangetoond dat hersenen van baby’s al sterk reageren op oogcontact. Als een volwassen persoon oogcontact maakt met een baby, vertonen hun hersenen al snel precies hetzelfde tempo van hersenactiviteit.

Baby’s met badmutsen

Het onderzoek werd gedaan met 36 baby’s. Alle baby’s droegen badmutsen met elektroden, zodat hun hersengolven konden worden gemeten. Allen keken ze naar een vrouw die een kinderliedje aan het zingen was. De ene keer keek ze de baby’s recht in de ogen, maar soms helemaal niet.

LEES OOK: Onderzoek: je baby van zes maanden begrijpt je nu al beter dan je denkt

Het bleek dat de hersengolven van baby’s zich bij oogcontact vrijwel meteen synchroniseerden met de hersengolven van de vrouw, die ook een badmuts met elektroden droeg. Dit gebeurde niet wanneer er geen oogcontact was. De baby’s die door de zingende vrouw werden aangekeken gingen ook meer geluiden maken.

Waarom oogcontact met je baby belangrijk is

Uit het onderzoek is gekomen dat de synchronisatie van de hersengolven waarschijnlijk erg belangrijk is voor de leerprocessen van jonge kinderen. Wanneer  een volwassene en een baby elkaar in de ogen kijken versterkt dit de communicatie.

Hoofdonderzoekster Victoria Leong laat weten: “Dit mechanisme zou ze wel eens kunnen voorbereiden op communicatie. Het zorgt er mogelijk voor dat ze weten wanneer ze moeten spreken en wanneer ze moeten luisteren, zodat ze effectiever leren.”

LEES OOK: De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren

Nu.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oogcontact maken met je baby is belangrijk en dít is waarom
Sluiten