Ontzwangeren duurt veel langer dan tot nu toe gedacht

Zes weken na je bevalling weer helemaal up and running zijn? Waarschijnlijk moet je er liever niet aan denken en volgens Dr. Julie Wray van de Salford Universiteit in Engeland is dit te kort. Je lichaam en geest hebben soms wel een jaar nodig om weer volledig in evenwicht te komen, zo stelt zij.

Dr. Julie Wray deed een onderzoek onder jonge moeders en vroeg ze naar de ervaringen in de verschillende stadia die je doorgaat als je net bevallen bent. De standaard van een week of zes die tegenwoordig wordt gezien als periode waarin je weer herstelt, is veel te kort blijkt uit dit onderzoek. ‘Vrouwen hebben eerder een jaar nodig om te herstellen’ zegt Julie Wray. Het gaat immers niet alleen om lichamelijk herstel, ook je geest heeft een flinke metamorfose ondergaan en moet zich na de bevalling aanpassen aan de totaal nieuwe situatie.

LEES OOK: Onderzoek: zo lang duurt het om te wennen aan een baby

Sociale druk

Veel vrouwen voelen de druk om weer snel de oude te zijn en aan het werk te gaan. Volgens Dr. Wray is het nodig dat het herstel al beter wordt begeleid in het ziekenhuis. ‘Vroeger verbleven vrouwen na de bevalling veel langer in het ziekenhuis waar de jonge moeders leerden hoe zij hun nieuwe rol het beste konden aanpakken. Tegenwoordig staan vrouwen soms drie uur na de bevalling alweer buiten.’ De conclusie van Dr. Wray is dat vrouwen veel langer nodig hebben om lichamelijk en mentaal te herstellen en dat zij daarbij ook meer support kunnen gebruiken.

Rustig aan

Natuurlijk zal het herstel voor iedere jonge moeder anders verlopen maar maak je dus niet druk als je je na zes weken nog niet de oude voelt. En als je alweer aan het werk bent terwijl je je nog niet optimaal voelt, vraag dan een beetje begrip aan je werkgever en vertel hem dat ‘de wetenschap’ niet voor niets roept dat het allemaal wat rustiger aan zou moeten. Of probeer zelf wat momenten in te plannen waarin je het wat rustiger aan doet. Gun jezelf een break.

Wil je meer weten over ontzwangeren? Dit zijn de 10 meest gestelde vragen erover, mét goudeerlijke antwoorden.

Hoelang duurde het ontzwangeren bij jou? Vertel het ons op Facebook.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontzwangeren duurt veel langer dan tot nu toe gedacht
Sluiten