Zwanger 9 okt 2018 Marleen Staal

Ontslag tijdens je zwangerschap: mag het en wat kan je er tegen doen?

Het mag niet, ontslag tijdens je zwangerschap. Het gebeurt wel. Discriminatie op basis van je zwangerschap op je werk komt vaker voor dan je denkt. Best gek eigenlijk als je bedenkt in wat voor wereld we leven, maar dit bewijzen is vaak lastig. Hoe zit het precies met de regelgeving? Wat kan het UWV voor je doen? En hoe vecht je onrecht aan als het tot zover komt? 

De blijdschap over je zwangerschap kan omslaan in angst en stress als je bang bent om je baan te verliezen. Het zou natuurlijk niet moeten, maar we hebben helaas niet allemaal de perfecte werkgever, dus soms kan het onmogelijke gebeuren: ontslagen worden tijdens je zwangerschap. Stress kun je natuurlijk niet gebruiken deze periode, daarom zetten we alles even makkelijk voor jou op een rijtje

Ontslag tijdens je zwangerschap

Je baas mag je ontslaan als hij daar gegronde redenen voor heeft. Als jij werkt op basis van een tijdelijk contract en je werkgever redenen (let wel: aantoonbare) heeft om jouw contract niet te verlengen, dan staat hij of zij in zijn recht. Die redenen vind je hier. Maar als de reden voor jouw ontslag jouw zwangerschap is, dan is er sprake van discriminatie.

Wetgeving

Je werkgever maakt onderscheid op basis van geslacht als hij jouw ontslaat omdat je zwanger bent en dat is bij de wet verboden. Jij bent dan wel weer verplicht om uiterlijk drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat te vertellen dat je zwanger bent met een zwangerschapsverklaring van de dokter.

Beter is het natuurlijk om dit voor deze drie weken te doen zodat je samen met je werkgever naar oplossingen kan kijken. Je werkgever vraagt namens jou een uitkering in dus het is belangrijk om op tijd je zwangerschap te bespreken.

Uiteindelijk is het zo dat hoe meer je jouw werkgever betrekt, hoe (hopelijk) gemakkelijker het proces gaat. Al ben je natuurlijk verder helemaal niks verplicht en is dit ook zeker geen garantie dat je baas geen gekke dingen doet.

Ontslag tijdens verlof

Als je werkgever je ontslaat terwijl je al met zwangerschaps- en bevallingsverlof bent, dan kun je naar de rechter stappen. Vanaf het moment dat je kenbaar hebt gemaakt dat je zwanger bent tot 6 weken na terugkomst van je zwangerschapsverlof, mag je werkgever je niet ontslaan. Dit mag een werkgever nooit doen. Je kan aanvragen het ontslag ongedaan te maken of een financiële vergoeding eisen.

8 tips voor thuiswerken met een baby van andere carrièremama’s

UWV

Met het UWV krijg je sowieso te maken als je zwanger bent. Je werkgever vraagt in eerste instantie namens jou bij het UWV een uitkering aan en je spreekt met elkaar af aam wie de uitkering wordt betaald.

Vaak gebeurt dit aan je werkgever, die het weer uitbetaald aan jou, maar als je contract wordt beëindigd tijdens je zwangerschap, dan is het slimmer als je uitkering direct door het UWV aan jou wordt gegeven. Je hebt recht op deze zwangerschaps- en bevallingsuitkering over een periode van minimaal 16 weken, ongeacht of je eerder of later bevalt. Bij tweelingen zijn deze regels net even anders. Check hiervoor de website van het UWV.

Als je bent ontslagen (of je dit nu aanvecht omdat het onrechtmatig is of niet) dan kun je ook aankloppen bij het UWV. Grote kans dat je in aanmerking komt voor een uitkering. Het beste is natuurlijk om ander werk te vinden, maar als dit niet op tijd lukt, dan kun je een WW-uitkering krijgen.

Op het UWV vind je een handig stappenplan hoe je dit aanvraagt en wat je hiervoor moet doen. Hier zitten namelijk regels aan vast die per persoon en situatie kunnen verschillen.

Juridisch advies

Als je vermoedt dat de reden voor jouw ontslag jouw zwangerschap is, dan kun je terecht bij het Juridisch Loket. Als je geen rechtsbijstand hebt (check dit bij je verzekering) dan kunnen zij je gratis advies geven voor jouw situatie. Op de website van het Juridisch Loket vind je al een hele hoop informatie waar je misschien nu al wat aan hebt. Staat jouw vraag er niet tussen, bel ze dan gewoon even. Als het Juridisch Loket je niet kan helpen, kunnen zij je heel makkelijk doorverwijzen naar en instantie die dat wel kan.

Ook bij het College voor de Rechten van de Mens kun je gratis en anoniem je klacht indienen als de reden voor jouw ontslag jouw zwangerschap is. Het gaat hier immers om discriminatie. Je klacht wordt gehoord en zij geven je verder advies welke stappen je kunt ondernemen.

Tot slot kun je jouw ontslag aanvechten bij de rechter. Zeker als je aantoonbaar bewijs hebt, kun je er een schadevergoeding uit slepen, maar ook als je dit niet hebt, kan het lonen. Dit kun je bespreken met het Juridisch Loket of via je rechtsbijstand. Je baan krijg je (of wil je misschien ook ) niet terug, maar de opgelopen schade wellicht wel.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ontslag tijdens je zwangerschap: mag het en wat kan je er tegen doen?
Sluiten