Ongesteld worden terwijl je zwanger bent, kan dat?

Soms zien we in het nieuws wel eens een bericht verschijnen dat een vrouw bevalt van een kind – zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Een paar kilo’s erbij, dat had ze wel gemerkt. Maar ze was tijdens de zwangerschap wel gewoon ongesteld geweest… Hoe dan? Wij zochten het voor je uit.

Om maar meteen het fabeltje uit de wereld te halen: je kunt NIET ongesteld worden tijdens je zwangerschap. Dit heeft te maken met het bevruchte eitje down under, die zo veel mogelijk voedingsstoffen verzameld om groter en groter te worden.

In werkelijkheid is er iets heel anders aan de hand wanneer vrouwen lijken te menstrueren tijdens de zwangerschap. Dus nee, ook die vrouwen uit ‘het nieuws’ waar we het net over hadden, zijn niet ongesteld geworden.

LEES OOK: Hoe kan het dat je 9 maanden zwanger bent, zonder dat je het doorhebt?

25%

Vaak wordt er toch in het begin van de zwangerschap bloedverlies geconstateerd. Zo’n 25% van de zwangere vrouwen hebben daar wel eens last van. Dat komt dus best vaak voor, en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Een bloeding kan namelijk allerlei verschillende oorzaken hebben.

Juiste kleur

Wel is het belangrijk om er op te letten dat het bloedverlies lichtbruin, donkerbruin of lichtroze is. Als het bloed juist knalrood is, is het verstandig om even contact op te nemen met je donker. Dat kan een teken zijn dat er iets serieus aan de hand is.

Wat kan er aan de hand zijn?

Pseudo-menstruatie – Je placenta produceert het zwangerschaphormoon (daar zijn de hormonen weer!) HCG. HCG zorgt ervoor dat je menstruatie en je eisprong stil komen te liggen. Wanneer je weinig van dit hormoon produceert, kan dat er voor zorgen dat de bloeding gewoon doorgaat. En ja, dat kan negen maanden lang zo zijn. Ai.

SOA – SOA’s als chlamydia en gonorroe kunnen zorgen voor licht bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Blaasontsteking/vaginale infectie – beiden kunnen zorgen voor een lichte bloeding. Denk bijvoorbeeld aan een schimmelinfectie.

Innestelingsbloeding – bij 20% van de vrouwen vindt er innestelingsbloeding plaats. Het bevruchte eitje kan tijdens de innesteling een bloedvaatje raken. Dit zorgt voor een klein beetje bloedverlies, maar kan gelukkig geen kwaad.

Last van kramp tijdens je zwangerschap? Dit zou het kunnen zijn

mommyish

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ongesteld worden terwijl je zwanger bent, kan dat?
Sluiten