Hoe kan het dat je 9 maanden zwanger bent, zonder dat je het doorhebt?

Soms hoor je nog wel eens van die horror-verhalen. ‘Vrouw bevalt van baby zonder door te hebben dat ze zwanger was’. Laten we eerlijk wezen, we moeten er niet aan denken.

Je kunt het je bijna niet voorstellen dat dit écht kan gebeuren. Vrijwel alle vrouwen hebben natuurlijk een mooie dikke buik, en laten we de talloze zwangerschapskwaaltjes niet vergeten. Hoe is het dan tóch mogelijk dat sommige vrouwen gewoonweg niet doorhebben dat ze zwanger zijn? Arts Mary Jane Minkin, hoogleraar klinische verloskundige en gynaecologie aan de Yale School of Medicine, geeft antwoord aan Women’s Health.

Bewegingen

‘Het is normaal voor de baby om te beginnen met bewegen en schoppen in het tweede trimester, maar lang niet alle baby’s zijn heel beweeglijk. Het is ook mogelijk dat de baby wel aan het bewegen is, maar dat de placenta aan de voorkant van de baby zit. Hierdoor voelt de zwangere vrouw geen bewegingen’, aldus Minkin.

Zwangerschapstest

‘De kans is klein dat je een valse negatieve uitslag krijgt als je een zwangerschapstest doet, maar het is wel mogelijk. Vooral wanneer je de test in het begin van je zwangerschap doet, bestaat de kans dat je lichaam nog niet genoeg van het zwangerschapshormoon heeft geproduceerd, waardoor de test onbetrouwbaar is. Maar ook als je heel veel water drinkt, zal het hormoonniveau in je urine erg laag zijn en kan er een valse uitslag uitkomen. Doe daarom altijd een extra test als je twijfelt, bij voorkeur op de vroege ochtend,’ adviseert Minkin.

LEES OOK: Hoe snel na de seks kan je een zwangerschapstest doen?

Overgewicht

‘Vrouwen die ernstig overgewicht of obesitas hebben, zullen logischerwijs minder snel zien dat er een baby in hun buik groeit. Daarnaast kan het extra vet ervoor zorgen dat je de baby niet voelt bewegen of schoppen’, aldus Mary Jane.

Onregelmatige menstruatie

‘Veel vrouwen hebben last van een onregelmatige menstruatie: de ene maand zijn ze niet ongesteld en de maand daarna opeens twee keer achter elkaar. Een onregelmatige menstruatie kan onder andere veroorzaakt worden door medicijngebruik, stress, depressies of extreme gewichtsschommelingen. Wanneer je niet precies weet hoe jouw menstruatiecyclus in elkaar zit, is het lastig om in te schatten of je zwanger bent of gewoon even niet ongesteld bent’, zegt Minkin.

LEES OOK: Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit moet je weten

Gevoelige buik

‘Als je regelmatig misselijk bent en snel last hebt van een opgeblazen gevoel, vallen de eerste zwangerschapssymptomen waarschijnlijk niet op. Veel mensen die last hebben van een prikkelbare darm of een verstoorde maag hebben last van deze symptomen. Als de symptomen na een tijdje verdwijnen, is de kans groot dat je er helemaal geen erg in hebt gehad dat je al voorbij je eerste trimester bent.’

Ook een indicatie van een zwangerschap: heftige seksdromen. Waarom je ineens méér heftige seksdromen hebt tijdens je zwangerschap.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Womens' Health

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe kan het dat je 9 maanden zwanger bent, zonder dat je het doorhebt?
Sluiten