De papa 19 mei 2018 Janne Vogel

Papa’s to be: zo voel je je nu al verbonden met je ongeboren kindje

Van het eerste vlaagje ochtendmisselijkheid tot aan de schopjes en bewegingen, mama en baby zijn één. Moeders voelen zich vaak zodanig verbonden met hun baby dat ze tegen ‘m praten en zingen en hun maaltijden afstemmen op de gezondheid van het ongeboren kleintje. Geen wonder dat je je als vader tijdens de zwangerschap vaak een beetje een outsider voelt. Letterlijk.

Toch hoef je als vader niet alleen toe te kijken. Er zijn een hoop toegankelijke dingen die je kunt doen om je verbonden te voelen met je ongeboren kindje. Wij zetten een paar stapjes voor je op een rij.

Bonden in de buik

Voor we beginnen even een leuk feitje: het is niet alleen gezellig om je betrokken te voelen bij de baby in de baarmoeder, het heeft op lange termijn ook nog eens positieve gevolgen voor jullie band.

1. Zeg de baby gedag

Vroeg in het tweede trimester werken alle zintuigen van de baby al volop (jep, er zit daarbinnen écht een klein mensje). Het is belangrijk dat je de baby begroet, eigenlijk precies zoals je dat zou doen als de kleine geboren is. Wanneer je je vrouw gedag zegt en een kus geeft, sla de baby dan niet over.
Na de stem van zijn moeder herkent een pasgeboren kindje als tweede de stem van papa. Het is dus zeker niet vreemd om tegen de bolle buik aan te kletsen.

2. Praat over de nieuwe baby

Praten over de toekomst is super belangrijk als het gaat om prenatale verbinding. Door samen met je vrouw een naam uit te kiezen en te kletsen over jullie dromen en verwachtingen, voel je je automatisch meer betrokken bij het kleintje. Wat wordt zijn sterrenbeeld? Zou hij gaan studeren? Wat zou hij later willen worden? Fantaseer er op los!

3. Lees een verhaaltje voor

Het voelen van de liefde en bescherming van papa is zowel voor de baby als voor mama heerlijk. Een verhaaltje voor het slapengaan is een perfect moment om de familie dichter bij elkaar te brengen. Je baby is wakker in de buik en luistert mee. Door jou heeft hij tijdens zo’n voorleesmomentje een ervaring op de wereld. Hij leert van je.

LEES OOK: De Papaklas: de heftigste momenten voor een vader

4. Vier Vaderdag

Ook al is jullie kindje nog niet geboren, vier Vaderdag! Alles wat je excited maakt voor het toekomstig ouderschap is welkom. Dus Mommy’s to be, maak van Vaderdag alvast een ding!

5. Zing liedjes

Net als voorlezen is muziek ook een manier om je betrokken te voelen bij het kindje. Binnenkort ga je heel veel liedjes voor ‘m zingen, dus hij kan er net zo goed vast aan wennen, toch? Voelt het gek om tegen ‘m aan te zingen? Herinner jezelf eraan dat je baby er blij van wordt! Alles voor jullie kiddo.

6. Speel ‘Follow the leader’

Jullie kunnen nog niet echt fanatiek lummelen of voetballen samen, maar er is een spelletje dat jullie nu al kunnen spelen. Geef de volgende keer een klein tikje op de buik wanneer je de baby ziet bewegen. Tik precies op de plek waar je het schopje ziet, als een soort antwoord op zijn beweging. Ga hier eventjes mee door en tik hierna op een willekeurige plek. De kans is groot dat de baby terugschopt! Dit spelletje laat je baby weten dat papa er is, en is een grappige vorm van communicatie.

7. Ga samen naar de echo’s

Uit onderzoek blijkt dat moeders zich veel meer betrokken voelen bij hun kindje na de eerste echo. En jep, ook voor vaders is het geweldig om bij de echo te zijn. Op het schermpje zie je wat er vanbinnen allemaal gebeurt, waardoor het – zeker als man – makkelijker wordt om je nieuwe gezin voor je te zien. Hij zit er écht!

8. Masseer mama’s voeten

Je vrouw draagt een kínd, dus het is fijn als jij haar tijdens de zwangerschap een beetje verwent. Ga af en toe eens naar de winkels voor haar cravings, masseer haar voeten of doe eens iets meer in het huishouden. Zo voel je je nuttig en zorg je ervoor dat zij zich lekkerder voelt.

Stresshormonen kruisen de placenta en kunnen ervoor zorgen dat jullie ongeboren kindje ook stress voelt. (En zeg nou zelf, daar is -ie nog een beetje jong voor.) Het is voor de ontwikkeling van de baby én voor de gezondheid van zijn moeder belangrijk dat de stress tijdens de zwangerschap niet te hoog oploopt. Verwennen, dus.

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Papa’s to be: zo voel je je nu al verbonden met je ongeboren kindje
Sluiten