Zwanger 10 dec 2018 Maaike Kooijman

Onderzoek: weinig zonlicht tijdens de zwangerschap vergroot de kans op postnatale depressie

Zit je op dit moment in het laatste trimester van je zwangerschap? Dan is de kans groot dat je een stuk minder zonlicht krijgt dan vrouwen die in de zomer bevallen. En dat kan gevolgen hebben voor hoe je je na de bevalling voelt, aldus onderzoek – zonlicht blijkt namelijk invloed te hebben op een postnatale depressie.

Het is vrij algemeen bekend dat er een risico is tussen natuurlijk licht en depressie over het algemeen, maar naar de link met een pre- of postnatale depressie was minder onderzoek gedaan. Voor dit onderzoek analyseerden wetenschappers van de University of California San Francisco informatie van zo’n 293 zwangere vrouwen (zwanger van hun eerste kindje) in Californië. Nu is het weer daar natuurlijk heel anders dan in ons kikkerlandje, maar het is wel aan te nemen dat de resultaten van het onderzoek ook voor ons relevant zijn.

Meer daglicht, minder postnatale depressie

Het risico op een postnatale depressie werd bepaald door meerdere factoren, zoals leeftijd, sociaaleconomische status, het slaappatroon en natuurlijk een eventuele geschiedenis van mentale klachten. Echter, ook natuurlijk licht en het daaraan gerelateerde vitamine D bleken een grote rol te spelen in het al dan niet ontwikkelen van symptomen van depressie. Het derde trimester van de zwangerschap en de eerste weken erna waren vooral cruciaal.

LEES OOK: Babyblues of postnatale depressie? Dit is het verschil

Gemiddeld hadden de vrouwen zo’n 30 procent kans op een depressie na de zwangerschap. Onder vrouwen die in hun laatste trimester zaten in seizoenen met langere dagen, was het 26 procent; onder vrouwen die in een seizoen met korte dagen bevielen wel 35 procent. Hun depressies waren bovendien ernstiger.

Meer naar buiten gaan

De onderzoekers raden iedere zwangere vrouw die weet dat ze meer risico loopt op een postnatale depressie dan ook aan om niet alleen meer naar buiten te gaan, maar ook bijvoorbeeld vitaminen bij te slikken of lichttherapie te proberen. Bespreek dit eerst met je huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?

LEES OOK: Open en eerlijk: 5 beroemde moeders die een postnatale depressie kregen

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: weinig zonlicht tijdens de zwangerschap vergroot de kans op postnatale depressie
Sluiten