Onderzoek zegt: wat jij tijdens de zwangerschap eet, bepaalt wat je kind straks lust

Ken je de uitspraak: ‘Je bent wat je eet’? Nou dit geldt tijdens de zwangerschap dus ook min of meer voor je baby. Uit onderzoek blijkt dat wat jij eet in deze periode, bepaalt of je baby later een kieskeurige eter wordt en wat hij of zij lekker zal vinden.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia.

Vanaf week 16 in de zwangerschap gaat je baby vruchtwater doorslikken en worden de smaakpapillen actief. Via het vruchtwater krijgt de baby de smaak door van je eten. Ook na de geboorte gaat dit proces door. De baby ‘proeft’ dan namelijk via jouw moedermelk wat je eet.

Veel groente en fruit

In een test werd gekeken naar moeders die in het laatste trimester of tijdens het borstvoeden meerdere keren per week wortelsap dronken. Hieruit bleek dat hun baby’s twee keer zoveel babyvoeding met een wortelsmaakje aten dan de baby’s van moeders die dit niet dronken. De onderzoekers kwamen erachter dat baby’s van wie de moeder veel groente en fruit at tijdens de zwangerschap, minder geneigd waren om dit af te slaan wanneer ze dit te eten kregen.

LEES OOK: Deze dingen zijn extra goed om te eten tijdens je zwangerschap

Ongezond eten

Maar wat betekent dit als je meer houdt van een vette hap? In Australië deden ze hier ook onderzoek naar. De onderzoekers bekeken hiervoor twee groepen babyratjes. De moeders van de eerste groep kregen tijdens de zwangerschap junk food zoals wij dat eten. De moeders van de andere groep kregen normaal rattenvoer tijdens de zwangerschap. De babyratjes kregen vervolgens een opioïde blocker toegediend.

Wat bleek? Bij de babyratjes wiens moeder junkfood at, kon de opioide blocker minder effectief vet en suiker consumptie verminderen. Volgens de onderzoekers laat dit zien dat kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel junk food en suikers eet, een hogere tolerantie voor dit voedsel heeft. Dit betekent dat ze er meer van moeten eten om hun cravings te verzadigen. Wat er voor zorgt dat ze meer behoefte zullen hebben aan ongezond voedsel.

Gezond eten kan sowieso nooit kwaad. Dus hup, kom maar op met die appels en peren! En begin maar vast met een extra portie spruitjes, dan lust je kind ze later ook. 😉

Ook interessant: ‘Driekwart van de vrouwen komt tijdens de zwangerschap, te veel of juist niet genoeg aan.’

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan even op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: wat jij tijdens de zwangerschap eet, bepaalt wat je kind straks lust
Sluiten