Onderzoek zegt: mannen horen baby’s niet zo snel huilen als vrouwen

Hoor jij je baby ‘s nachts pas later huilen en is je vrouw dan al het bed uit om de kleine te sussen? Dit heeft niks met onwil of luiheid te maken, sterker nog: je kan er niks aan doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen baby’s minder snel horen huilen dan vrouwen.

Het onderzoek

Het is geen grootschalig onderzoek, maar het Amerikaanse National Institute of Child Health onderzocht 18 mannen en en keek daarbij naar hun hersenactiviteit. De testpersonen werden afgeleid, terwijl onderzoekers ze in de gaten hielden met hersenscans. Ondertussen werden ‘rustgevende’ geluidsfragmenten van ruis afgespeeld met tussendoor korte intervallen van babyhuiltjes.

LEES OOK: Schattig en grappig! Deze slapende vader wil zijn huilende baby sussen

Minder hersenactiviteit

Wat bleek? De scans lieten zien dat vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl mannen rustig bleven en minder hersenactiviteit toonden. Een duidelijk verschil in reactie dus! Waar dat precies aan ligt is nog niet helemaal duidelijk. ‘Dit gaan we nog onderzoeken. Net als dat we gaan kijken of er nog verschil is in leeftijden en de leeftijd waarop men ouder werd,’ vertelt Marc Bornstein, een van de onderzoekers.

Autisme

De onderzoekers hebben ook een test uitgevoerd met gehuil van baby’s die later autisme bleken te hebben. Opmerkelijk was dat vaders en moeder toen wél allebei direct reageerden. Waarschijnlijk komt dit doordat deze huiltjes een hogere toon hebben.

Vaders horen baby’s dus pas wat later huilen, maar hoe zit dit dan?! Volgens onderzoek hebben kersverse vaders meer slaaptekort dan moeders

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Huffington Post

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: mannen horen baby’s niet zo snel huilen als vrouwen
Sluiten