De baby 7 jun 2017 Redactie

Onderzoek zegt: dit kun je doen om eczeem bij baby’s te voorkomen

Kinderen die last hebben van eczeem, kunnen hier veel last van hebben. Onderzoekers zeggen nu een methode te hebben gevonden waarmee je eczeem bij je kindje helemaal kunt voorkomen, tenminste, als je er meteen na de geboorte mee begint.

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem bij kinderen. Deze vorm van eczeem wordt gelinkt aan hooikoorts, astma, allergieën, slaap- en gewichtsproblemen. Normaal gesproken hebben kinderen daar een paar jaar last van, waarna ze er over heen groeien. Soms komt het op latere leeftijd weer terug. 30% van de kinderen heeft rond het tweede jaar geen eczeem meer.

LEES OOK: EHBB: Eerste Hulp Bij (veel voorkomende) Babykwaaltjes

De oplossing

Onderzoek laat zien dat er een goede behandeling is, die je niet meer dan een paar euro kost. Hiermee zou je kunnen voorkomen dat je kind überhaupt eczeem krijgt. Hoe dan? Door je baby in te smeren met vaseline tot hij zes maanden oud is. Blijkbaar kan het zo simpel zijn. Onderzoeker en dermatoloog dr. Steve Xu zegt tegen Huffington Post: ‘Op deze manier kunnen we veel pasgeboren baby’s helpen en ze veel last besparen.’

LEES OOK: Warmtebultjes bij baby’s: dit kan je ertegen doen

Hoe vaak smeren

Xu en zijn team baseren dit op een onderzoek dat in 2014 werd gehouden onder de ouders van 124 baby’s. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat je het risico op atopisch eczeem met de helft vermindert als je de baby dagelijks (of op z’n minst 5 keer per week, overal behalve de hoofdhuid) insmeert tijdens de eerste zes maanden van je baby’s leven. De ouders in het onderzoek gebruikten een zalf van de drogist, een vocht inbrengende crème of zonnebloemolie. Deze producten werkten allemaal preventief.

Wacht even met smeren!

Wacht even met het inslaan van potten vaseline. Volgens Xu moet je dit vooral doen bij baby’s die een hoog risico lopen om eczeem te krijgen. Je baby loopt een hoog risico als jij of de vader vroeger eczeem, astma of hooikoorts heeft gehad. Vraag het dus eerst even na bij je huis- of kinderarts.

Dit artikel is geschreven door Thea Tijssen.

Van eczeem tot acne: lees hier alles over huiduitslag bij je baby.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan vooral op Facebook!

VMCE

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: dit kun je doen om eczeem bij baby’s te voorkomen
Sluiten