Zwanger 19 jun 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek zegt: baby’s zien al gezichten in de buik

Zo lief: je partner die je zwangere buik kust. Uit onderzoek blijkt nu dat je baby in de buik zijn gezicht al kan zien. Wacht even.. wát?

Een baby in de buik kan dit vanaf het derde trimester. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek.

Rode lampjes

Om dit te testen werden 39 foetussen van 34 weken oud bestudeerd. Met rode lampjes werd een omgekeerde driehoek gevormd, die de ogen en de mond in een gezicht moesten voorstellen. Deze werden vervolgens – net als andere vormen – op de baarmoeder gericht. Met behulp van een 4D-echo keken de onderzoekers naar de reacties van de foetussen. Wat bleek? De lichtprojectie van gezichten zorgde ervoor dat de foetussen vier keer zo vaak met het hoofd richting de lichten draaiden dan bij de vormen die geen gezicht voorstelden.

LEES OOK: Oei! Door je zwangerschap heb je een slechter inlevingsvermogen

Voorkeur voor gezichten

Volgens de onderzoekers laten deze uitkomsten zien dat baby’s al in de baarmoeder een voorkeur hebben voor gezichten in plaats van voorwerpen. Wetenschapper Vincent Reid: ‘Het had gekund dat de foetus elke vorm interessant zou vinden. Dan hadden we geen verschil gemerkt in de reactie. Maar het blijkt dat baby in de buik op dezelfde manier reageren als baby’s die al geboren zijn en jonge kinderen.’

Verder onderzoek

Volgens Reid laten de resultaten zien dat foetussen genoeg licht hebben in de baarmoeder om dingen buiten de baarmoeder waar te nemen. Al raadt hij het wel af om nu zelf met een lichtje op je buik te gaan schijnen. Het team van onderzoekers wil de komende tijd dezelfde techniek gebruiken om meer onderzoek te doen naar welke cognitieve vaardigheden baby’s in het derde trimester van de zwangerschap al hebben.

Tijdens de zwangerschap al connecten met je baby? Het kan! Dit kun je doen om alvast een band op te bouwen met de baby in je buik.

Niets meer missen? Like ons op Facebook!

Current Biology

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: baby’s zien al gezichten in de buik
Sluiten