Zwanger 27 sep 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek: leveren weeënremmers eigenlijk wel gezondheidswinst op voor de baby?

Wanneer je als zwangere vrouw te vroeg lijkt te bevallen, krijg je weeënremmers. De gedachte hierachter is dat hoe langer de baby in de buik blijft, hoe beter het is voor zijn of haar gezondheid. Maar daar wordt nu door onderzoekers aan getwijfeld. Reden voor Nederlandse gynaecologen om aan een grootschalig internationaal onderzoek te beginnen.

Een Nederlands consortium dat bestaat uit ruim zeventig ziekenhuizen, gaat onderzoek doen naar het effect van weeënremmers. Om het onderzoek zo zorgvuldig te maken zijn er 1500 vrouwen nodig, waarbij de helft tijdens de weeën een placebo zal krijgen. Hiervoor is er samenwerking gezocht met buitenlandse ziekenhuizen.

LEES OOK: Opzien tegen je tweede bevalling: ‘Ik had het gevoel dat niemand wilde luisteren’

Gezondheid baby

Een vroeggeboorte is de oorzaak van 50 tot 70 procent van de overlijdensgevallen bij baby’s. Daarnaast is de kans op aandoeningen ook groter hoe eerder een baby ter wereld komt. Hiervoor krijgen zwangere vrouwen twee dagen lang weeënremmers om de vroege bevalling zo lang mogelijk tegen te houden. Maar nu blijkt dat niet duidelijk is of de weeënremmers voldoende voordelen hebben voor de gezondheid van de baby.

Gynaecoloog en onderzoeksleider Martijn Oudijk vertelt aan de Volkskrant: ‘Als een lichaam een bevalling in gang zet, dan is daar een reden voor. Bij bijna de helft van de hele vroege geboortes is sprake van een infectie in de baarmoeder. Bij de helft van de vrouwen bij wie we de weeën remmen, zijn bovendien de vliezen al gebroken. Dan is de natuurlijke barrière verdwenen. Wat is daarvan het effect? Ik wil niet de boodschap afgeven dat het gebruik van die medicijnen slecht is, we weten het gewoon niet. Daar moeten we eerlijk in zijn.’

Niets meer missen? Like Famme Baby op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: leveren weeënremmers eigenlijk wel gezondheidswinst op voor de baby?
Sluiten