Onderzoek: wacht zo lang mogelijk met het doorknippen van de navelstreng

Het moment dat de navelstreng van je baby wordt doorgeknipt – vaak door papa – is behoorlijk bijzonder. Vaak gebeurt dit al vrij snel nadat je baby is geboren. Schaar in z’n handen en: knip! Maar volgens onderzoekers is het beter om zo lang mogelijk te wachten met het doorknippen van de navelstreng.

In onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal, wordt aangeraden om minimaal 3 minuten te wachten met het doorknippen van de navelstreng, maar liever nog te wachten tot ‘ie is uitgeklopt.

Bloedarmoede en ijzertekort

Wanneer je een paar minuten wacht met knippen, heeft de baby namelijk minder kans op bloedarmoede en ijzertekort. Hoe dat komt? Bij de geboorte zit ongeveer 30 procent van het bloed nog in de placenta en navelstreng. Door deze verbinding niet meteen door te knippen, kan het bloed zich verplaatsen naar de baby, zodat deze dus meer bloed en ook meer zuurstof krijgt.

Ferritine

Ook blijkt uit onderzoek dat het ferritinegehalte bij baby’s die enkele minuten langer op de buik van de moeder worden gelegd, zonder dat de navelstreng direct wordt afgeklemd en doorgeknipt, hoger is. Ferritine is het eiwit dat ijzer bindt. IJzer is op haar beurt weer de bouwsteen van hemoglobine, dat het zuurstoftransport regelt. Dat er een hoger ijzergehalte ontstaat, is vooral gunstig bij prematuren, aangezien zij vaak te maken krijgen met bloedonderzoeken. Hierdoor kan de bloedarmoede nog meer toenemen.

LEES OOK: Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

IJzertekort lijkt misschien geen groot probleem, maar het komt bij zo’n 7 procent van de jonge, Europese kinderen voor. IJzertekort kan problemen opleveren tijdens de hersenontwikkeling van een kind. In dat geval kunnen de hersenen niet optimaal ontwikkelen, waardoor de fijnmotoriek en sociale vaardigheden achterblijven. Tijdens de eerste jaren van het kind ontwikkelt het brein zich zo snel, dat ijzer een essentieel element is.

IJzersupplementen

Of extra ijzersupplementen een optie zijn? Ja, dat kan, maar experts raden aan het bij de natuurlijke bron (bloed dus) te houden. Je weet namelijk niet van te voren hoe de baby reageert en hoe het ijzer wordt opgenomen. En dat risico willen de meeste ouders niet lopen.

Vraag vlak voor je bevalling aan de verloskundige of arts hoe zij hier tegenaan kijken en dat je graag zo lang mogelijk wilt wachten. Ze denken altijd graag met je mee en staan open voor jouw wensen!

Je bent bevallen, en dan? Dit gebeurt er direct na de geboorte van je baby

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: wacht zo lang mogelijk met het doorknippen van de navelstreng
Sluiten