Onderzoek: oudere vaders hebben slimmere zoons

Goed nieuws voor alle ‘oudere’ papa’s! Als je na je 35e aan kinderen begint of bent begonnen, heeft dat een positief effect. Volgens nieuw onderzoek zijn de zoons van oudere vaders intelligenter dan hun leeftijdsgenoten. Steek die maar vast in je zak!

Onderzoekers hebben aangetoond dat jongens met een oudere vader hoger scoren op intelligentie dan jongens met een jongere vader. De jongens met een oudere vader hadden – vaak net als mensen met een heel hoog IQ – meer moeite met sociale contacten leggen.

Geek index

Voor het onderzoek werden 7.781 tweelingen van 12 jaar gevolgd. Daarbij werd gekeken naar hun non-verbale intelligentie, de manier waarop ze openstonden voor mensen en nieuwe dingen en naar hun manier van sociaal contact maken. De uitkomsten daarvan werden vergeleken, om een zogenoemde geek index te bepalen. Degenen die hoger op deze index scoorden, hadden een hoger IQ en betere focus. De jongens hadden soms wel (net als een typische ‘geek’) iets meer moeite om vrienden te maken.

LEES OOK: Fantastisch: deze vader-zoon shirts zouden bij iedere papa in de kast moeten hangen

Oudere papa scoort beter

Maar nu de clue: de score op bovenstaande punten was hoger als de vader ouder dan 35 jaar was op het moment dat de moeder zwanger raakte. En zelfs als de vader al ouder dan 50 was op dat moment, scoorden deze jongens 32% hoger op de test dan jongens met een vader die op z’n 25e al vader werd. Maar hoe valt dit dan te verklaren? Het intelligentieniveau wordt uiteraard deels bepaald door beide ouders, maar ook voor een deel door spermamutaties die bij ‘oudere’ vaders plaatsvinden.

Later vader worden

Eerder onderzoek liet ook zien dat later vader worden het risico op autisme of schizofrenie bij het kind iets verhoogt. We schreven ook al dat de leeftijd van de vader mogelijk bepaalt hoe sociaal je kind later is. Maar deze nieuwe studie stipt ook de positieve kanten van later vaderschap aan. Magdalena Janecka, een van de onderzoekers, vindt dat het belangrijk is om het stigma rondom oudere vaders iets bij te schaven. ‘Er is ook een positieve kant van het verhaal. Oudere vaders hoeven zich niet schuldig te voelen.’

Prachtige foto’s: deze vader brengt zelf zijn tweeling ter wereld.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Reader's Digest

Reageer op artikel:
Onderzoek: oudere vaders hebben slimmere zoons
Sluiten