Onderzoek: krijg jij een ‘natuurlijke bevalling’? Deze factoren wegen mee

Het aantal keizersnedes in Nederland is relatief laag; slechts zo’n 17 procent van alle bevallingen gebeurt op die manier. Maar als je een natuurlijke bevalling voor ogen hebt, tellen er meer dingen mee. Misschien wil je graag zonder hulp thuis bevallen, of in ieder geval zonder pijnstillers. Onderzoekers hebben nu gekeken naar factoren die beïnvloeden of je een natuurlijke bevalling krijgt of niet.

Onder een natuurlijke bevalling, in het onderzoeknormal birth’, vallen vaginale geboortes zonder inleiding, pijnstillers of verdoving, verlostang en episiotomie. Of zoals sommige vrouwen zullen zeggen: zoals een bevalling bedoeld is.

In de studie, waaraan 5.840 Australische vrouwen meededen die een vragenlijst invulden over hun recente bevalling, had 28 procent van de vrouwen zo’n natuurlijke bevalling. Onder de vrouwen die vaginaal bevielen, was dat 44 procent. De vrouwen werden gevraagd naar het begin van hun bevalling, het soort bevalling en het gebruik van hulpmiddelen.

De eerste keer minder kans op een natuurlijke bevalling

Uit de resultaten kwamen een paar beïnvloedbare factoren en een aantal dingen waar je weinig aan kunt doen. Onder die laatste valt bijvoorbeeld je leeftijd: oudere moeders hadden minder vaak een natuurlijke bevalling zonder interventies. Datzelfde geldt voor vrouwen die voor het eerst bevallen, vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad en vrouwen met gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk. Vrouwen die een meerling krijgen, hebben ook minder kans op een vaginale bevalling.

LEES OOK: Even over je vagina: dit is wat je kunt verwachten na de bevalling

Hoe minder stress, hoe natuurlijker de geboorte

Maar er zijn dus ook dingen waar wel iets aan gedaan kan worden. Zo was de kans op een natuurlijke bevalling bijvoorbeeld groter voor vrouwen die tijdens hun bevalling mochten en konden bewegen en vrouwen die constante verzorging kregen van een verloskundige.

Ook stress blijkt een belangrijke voorspeller: vrouwen die zich gehaast voelden, hadden veel minder vaak een vaginale bevalling. Reden te meer om eens te denken aan deze tips om je bevalling comfortabeler te maken. En o ja, vrouwen die in een rustige omgeving (buiten de stad) woonden, waren ook in het voordeel. Nu is dat natuurlijk niet meteen een reden om stante pede je spullen te pakken, maar voor je kind is het wellicht ook fijn om op te groeien in een rustige omgeving met meer natuur.

En nee, het is helemaal niet erg om op een niet-natuurlijke manier te bevallen; tegenwoordig kan dat makkelijk. Maar het is best fijn om een béétje te weten waar je je op kunt voorbereiden, toch?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mothering

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: krijg jij een ‘natuurlijke bevalling’? Deze factoren wegen mee
Sluiten