IVF baby’s ontwikkelen zich later net zo goed als andere kindjes

Vaak wordt er bij IVF uitgegaan van meer risico omdat er een grotere kans is op vroeggeboorte of een meerling. Uit onderzoek blijkt nu dat het niet per se gevolgen hoeft te hebben voor de cognitieve ontwikkeling van je kindje. IVF baby’s ontwikkelen hun cognitieve vaardigheden namelijk beter dan andere kinderen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford dat werd gepubliceerd in de journal Human Production.

Cognitieve tests IVF baby’s

Voor het onderzoek werden 214 baby’s onderzocht die via IVF of ICSI ter wereld kwamen in de periode van 2000 tot 2001. In 2003, 2005, 2007 en 20012 werden de cognitieve vaardigheden van deze kinderen getest. Hiervoor werd vooral gekeken naar hun taalvaardigheid toen ze 3 en 5 jaar oud waren. Toen ze 7 waren, werd de leesvaardigheid getest en op 11-jarige leeftijd hun grammaticale kennis. De resultaten werden vergeleken met die van kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn. Wat bleek? De kinderen die ooit IVF baby’s waren, scoorden beter dan de andere kinderen.

LEES OOK: Onderzoek: Techno muziek zorgt ervoor dat IVF embryo’s beter groeien

Maatschappelijke omstandigheden

Volgens de onderzoekers is er een goede verklaring voor dit resultaat. Er werd niet alleen gekeken naar de fysieke omstandigheden en ontwikkeling van de baby’s. Maar ook naar de sociale omstandigheden waarin de kinderen opgroeien. Daar zit de bepalende factor in. Uit de analyse blijkt dat de ouders gemiddeld 4 tot 5 jaar ouder zijn, hoger opgeleid zijn en een hoger inkomen hebben. Dit zijn volgens de onderzoekers gunstige omstandigheden om de cognitieve vaardigheden goed te ontwikkelen.

Onderzoeker en Sociologie Professor Melinda Mills: ‘De gunstige achtergrond van het gezin, heft het effect van een medisch moeilijkere start bij IVF-baby’s op. De baby’s lopen meer risico om prematuur geboren te worden. Maar door een goede sociale omgeving heeft een mindere gezondheid geen effect op de cognitieve vaardigheden.’ Hoofdonderzoeker Anna Burbuscia vult hierop aan: ‘Ouders behandelen hun baby dan misschien in de eerste fase wat voorzichtiger. Zodra de risicoperiode voorbij is, kunnen ze het ouderschap net zo oppakken als andere ouders.’

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
IVF baby’s ontwikkelen zich later net zo goed als andere kindjes
Sluiten