Seksleven na de bevalling drastisch slechter dan ervoor

Even eerlijk: hoe lang hebben jij en je partner na de bevalling gewacht voordat jullie weer leuk gingen doen tussen de lakens? En wie nam het initiatief? WIJ deed onderzoek naar seks na de bevalling, en kwam met opmerkelijke resultaten.

In het onderzoek werden 771 moeders ondervraagd over hun seksleven voor en na de bevalling. En spoiler: dat is in bijna alle gevallen drastisch veranderd. Voor de bevalling van hun eerste kind gaven de vrouwen hun seksleven gemiddeld een nette 7,1. Na de bevalling kelderde dat cijfer echter naar een 5,5. Oei!

Waarom dit cijfer zo enorm gedaald is? Voor veel vrouwen kost het meer energie om zich tot de seks te zetten. Daarnaast is er altijd dat stemmetje in het hoofd (‘Wacht, hoor ik mijn kind niet huilen? Gaat alles nog goed in de kinderkamer?‘) dat er voor zorgt dat de zin in seks afneemt. En last but not least één woord: MOE.

LEES OOK: 6 x dit vertelt niemand je over je vagina na de bevalling (maar is toch goed om te weten)

Meer seks

Maar willen wij vrouwen dan helemaal geen seks meer na de bevalling? Ja zeker wel, uit het onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst een derde niet tevreden is met de hoeveelheid seks die zij hebben. Bijna al die vrouwen zouden graag vaker willen vrijen dan ze op dit moment doen.

Er is hoop!

De helft van de respondenten in het onderzoek heeft het overigens slim bekeken: zij plannen een avondje ‘vroeg naar bed’ om samen onder de lakens te duiken. Ook populair: een vluggertje terwijl de kinderen op bed liggen. Dit doet 38% van de vrouwen.

LEES OOK: Wat is ontzwangeren? En vooral: hoe lang duurt dat?!

Onzeker

Voor het gemak heeft WIJ alle resultaten van het onderzoek in één infographic gezet. Zo zien we bijvoorbeeld ook dat 40% van de koppels na de bevalling netjes de aanbevolen 6 weken wachten voordat ze weer voor het eerst seks hebben, maar ook dat 60% van de vrouwen onzeker is over deze eerste keer. Bijvoorbeeld over hun ‘nieuwe’ lichaam.

Enne, hoe zit het met seks tíjdens de zwangerschap? Kun je gewoon seks hebben terwijl je zwanger bent?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Seksleven na de bevalling drastisch slechter dan ervoor
Sluiten