De mama 29 mrt 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek: extra hydratatie tijdens de bevalling zorgt voor minder keizersnedes

Wanneer je het liefst op natuurlijke wijze wilt bevallen, is een ongeplande keizersnede het laatste waar je op zit te wachten. Uit onderzoek blijkt nu dat de kans op een keizersnede door een simpele handeling kleiner wordt. Namelijk: door extra hydratatie tijdens de bevalling binnen te krijgen.

Uit het Amerikaanse onderzoek van de Thomas Jefferson University blijkt dat de vochtbalans een belangrijke rol speelt bij de bevalling. Te weinig vocht in je lichaam zorgt ervoor dat er sneller een keizersnede nodig is. Door meer vocht binnen te krijgen tijdens de bevalling, is een keizersnede minder vaak nodig.

LEES OOK: 10x gênante momenten tijdens de bevalling

Het onderzoek

De onderzoekers deden een test bij een groep van 1.215 vrouwen. De eerste groep van 593 vrouwen kreeg tijdens de bevalling 250 milliliter extra vloeistof binnen per uur. De andere groep kreeg de helft minder vloeistof toegediend per uur. Dit is tot nu toe de norm in Amerika. Wat bleek? Van de groep vrouwen die meer vocht binnen kregen, hadden er minder een keizersnede nodig.

In Nederland krijgen vrouwen tijdens de bevalling geen extra vocht toegediend, hoogstens een glaasje water geeft Verloskundige Suzanne de Reijke uit Amsterdam aan. Navraag bij een gynaecologe uit Bussum levert ook geen inzichten op hoe Nederland hier in staat. Zij kent het effect van extra vocht op een bevalling niet.

Snellere bevalling

Een hogere vochtbalans zorgt dus voor minder ongeplande keizersnede bevallingen binnen dit onderzoek uit de VS. Maar er zit volgens hen nog een voordeel aan. Deze natuurlijke bevallingen bleken namelijk ook sneller te verlopen dan andere. De bevallingen duurden gemiddeld 64 minuten korter en het persen drie minuten korter.

Duidelijk is dat er eerst onderzoek in Nederland moet komen, voordat je klakkeloos kan aannemen dat we vanaf nu met glazen water en vocht infusen in de weer gaat.

De eerste keer dat je je baby dan eindelijk in je armen houdt, is life changing. Deze foto’s laten de magische eerste ontmoeting tussen ouders en hun baby zien.

Jefferson HospitalDaily Mail

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: extra hydratatie tijdens de bevalling zorgt voor minder keizersnedes
Sluiten