De mama 10 mrt 2018 Melissa Eissens

De effecten van postnatale depressie duren langer dan voorheen gedacht werd

Postnatale depressie is zeker niet zomaar wat, en deze studie benadrukt dat nogmaals. Vooral de maatregelen om deze depressie te voorkomen spelen een grote rol, want het kan effect hebben op niet alleen je kind, maar ook kleinkinderen.

Elke moeder die worstelt met postnatale depressie weet hoe verlammend het kan zijn. Dat gevoel van totale dissociatie, melancholie, het gebrek aan slaap, de diepe, donkere droefheid. Het kan afschuwelijk isolerend zijn, niet alleen voor de moeder die probeert om te gaan met al deze gevoelens, maar ook voor de kinderen.

Effecten blijken langer te duren

Deze effecten kunnen zelfs langer duren dan sommigen hadden gehoopt. Volgens een nieuwe studie kunnen de langetermijneffecten van postnatale depressie duren tot de grootouders. Dat is slechts een extra reden om preventieve maatregelen voor deze soort depressie te ontwikkelen.

Het onderzoek

Het onderzoek, die in het tijdschrift Peer J werd gepubliceerd, werd gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Kent in het Verenigd Koninkrijk. Via social media en marketingcampagnes werden vrouwen met een postnatale depressie, of vrouwen die het ooit gehad hebben, opgeroepen. Zij kregen een anonieme vragenlijst waarin zij elke bevalling in chronologische volgorde moesten beschrijven. De vrouwen werden gevraagd om alle ervaringen met postnatale depressie zelf te rapporteren. Maar aangezien dit probleem nog steeds te weinig wordt gerapporteerd, hebben de auteurs van de studie ook twee andere aanvullende (screening) maatregelen gebruikt.

De vragenlijst over postnatale depressie

De vragenlijst bestond uit een beoordelingssysteem om de gerapporteerde kwaliteit van de relatie tussen moeder en kind te meten. Moeders werden gevraagd om ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op een reeks vragen over hun opvoedingskeuzes. De onderzoekers brachten vervolgens factoren in kaart zoals stress, de leeftijd van de moeder bij de geboorte en het niveau van ondersteuning dat zij specifiek voelden dat ze van hun eigen kind hadden gekregen.

Resultaten

Na het verzamelen van alle gegevens, ontdekten de onderzoekers niet alleen dat postnatale depressie langdurige schade aan de relatie van een ouder en kind veroorzaakt, maar het lijkt ook op meerdere generaties effect te hebben.

‘De kwaliteit van de grootmoeder-kleinkind relatie zal lager zijn wanneer de kleinkinderen afkomstig zijn van een kind wiens geboorte werd geassocieerd met postnatale depressie, zeggen de onderzoekers.

Waarom preventieve maatregelen zo belangrijk zijn

De conclusie van de onderzoekers maakt duidelijk dat postnatale depressie een verminderde nabijheid veroorzaakt tussen moeder en kind, maar ook de generatie die daarna komt. ‘Dat het op lange termijn nadelige gevolgen voor moeder-kindrelaties heeft, voorbij de adolescentie, benadrukt de noodzaak om te investeren in strategieën om postnatale depressie te voorkomen. Dit kan niet alleen de relatie tussen moeders en hun kinderen op korte termijn verbeteren, maar zal ook de familiebetrekkingen, nabijheid en ondersteuning tot ver in de toekomst verbeteren.’

Belangrijk om de symptomen te herkennen

Nu klinkt dit allemaal heel slecht en negatief, maar geen reden voor paniek. Het is vooral belangrijk om de symptomen te herkennen. Zo kun je op tijd een behandeling zoeken. Het is verstandig om met je dokter te praten als je in het afgelopen jaar een baby hebt gekregen en last hebt van:

  • Gevoelens van extreme woede
  • Je huilt vaker dan dat je normaal zou doen
  • Je trekt je terug of bent niet in staat volledig contact te maken met dierbaren
  • Hechtingsproblemen met je baby
  • Schuldgevoelens over dat je geen goede moeder bent
  • Je vind je baby niet leuk
  • Angsten of paniekaanvallen
  • Grote onzekerheid
  • Het gevoel dat je geen controle meer hebt over je leven

Sommige vrouwen een hoger risico dan anderen

Het is belangrijk om op te merken dat sommige vrouwen en hoger risico op postnatale depressie hebben dan anderen. Vrouwen die geen adequate sociale steun hebben, een familiegeschiedenis of persoonlijke geschiedenis hebben van depressie, tienermoeders of degenen die te vroeg geboren worden. Moeders van meerlingen lopen volgens CNN ook een groter risico op postnatale depressie, evenals vrouwen van wie de baby’s ziek zijn, vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden en moeders met moeilijke zwangerschappen.

Belangrijkste dingen om te doen

Naar je eigen gevoel luisteren en hulp zoeken zijn de twee belangrijkste dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je verstrikt raakt in een postnatale depressie. En nu we weten hoe lang de effecten kunnen duren, is het belangrijker dan ooit om dit te helpen voorkomen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De effecten van postnatale depressie duren langer dan voorheen gedacht werd
Sluiten