De papa 30 jul 2018 Samantha Lakker

Nieuwe vaders even veel kans op depressie als moeders

Als het om postnatale depressie gaat wordt er meestal gedacht aan pas bevallen moeders, maar volgens een nieuw onderzoek is het belangrijk dat we ook nieuwe vaders goed in de gaten houden. Zij hebben namelijk even veel kans op een postnatale depresessie.

Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de invloed van een nieuwe baby op vaders. Wat blijkt: vaders hebben waarschijnlijk evenveel last van postnatale depressie als nieuwe moeders. En volgens Het Parool hebben jaarlijks ruim 23.000 vrouwen last van depressie na de bevalling. Een behoorlijk aantal dus.

De stress, alle emotie en het gebrek aan slaap kunnen er toe bijdragen dat sommige nieuwe moeders (en dus ook vaders) erg depressief worden. Ze hebben moeite met voor zichzelf te zorgen en voor de baby.

Depressie heeft hetzelfde effect op kinderen

Onderzoekers van de Indiana University School of Medicine hebben bijna 10.000 bezoeken aan pediatric community health centers van ouders van pasgeboren baby’s, zuigelingen en peuters onderzocht. Een meerderheid van de ouders die hun kinderen meenamen voor de bezoeken waren moeders, maar daarnaast screende ook 4,4 procent van de vaders positief voor depressie. Wat bijna gelijk is aan de vijf procent van moeders die positief screenden.

Depressie bij vaders heeft evenveel effect op de ontwikkeling en het gedrag van een kind als bij moeders. Om deze reden is het identificeren en behandelen van depressie bij nieuwe vaders belangrijk. Moeders en vaders zouden evenveel steun moeten krijgen.

“We praten zo veel over genderdiscriminatie in de geneeskunde en hoe vrouwen vaak niet gediagnosticeerd worden voor dezelfde ziekte of aandoening die mannen hebben. Bij postnatale depressies gebeurt nog steeds het tegenovergestelde, ” vertel Dokter Jennifer Ashton, de belangrijkste medische correspondent voor ABC News. “Het ontdekken van een postnatale depressie bij mannen staat op dit moment niet op de radar, maar dit zou wel moeten .”

Het stigma rond mentale gezondheid kan het moeilijk maken om toe te geven dat je worstelt met depressie. Moeders en vaders moeten met dezelfde aanmoediging en zorg worden behandeld als het gaat om screening op depressies tijdens bezoeken aan het ziekenhuis of consultatiebureau “We moeten het stigma rondom alle psychische aandoeningen laten vallen, ongeacht wie het beïnvloedt”, zegt Ashton. “Het is duidelijk dat vaders net zo kwetsbaar zijn als moeders.”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nieuwe vaders even veel kans op depressie als moeders
Sluiten