De papa 19 nov 2018 Soraya Vogelaar

Onderzoek: zo ontzettend belangrijk is de aandacht die vaders hun baby geven

Los je al een vaste papadag in of maak je volop gebruik van je vaderschapsverlof? Goed bezig! Hoe meer tijd jij als papa in deze eerste maanden met je baby doorbrengt, hoe beter dit is voor zijn of haar cognitieve ontwikkeling zo blijkt uit onderzoek. Topper!

De onderzoekers maakten video-opnames van de moeders en vaders die – zonder speelgoed – met hun drie maanden oude baby’s speelden. Bij de tweede reeks opnamen waren de kinderen inmiddels twee jaar oud. De ouders kregen dit keer de opdracht om voor te lezen aan hun kinderen. De video’s werden vervolgens geanalyseerd door individuele onderzoekers.

LEES OOK: Een ode aan de millenial vader: 7 waarom hij een held is!

Conclusie

Wat bleek? De kinderen waarvan de vader in de babytijd actief met ze speelde en betrokken was bij de opvoeding, konden zich op tweejarige leeftijd beter concentreren en lieten ook een beter sociale en taalvaardigheid zien. Het verschil zit trouwens niet alleen in de betrokkenheid. Papa’s met een positievere kijk op het leven, blijken ook een positieve invloed op de ontwikkeling van hun kind te hebben.

Belangrijk

Professor Paul Ramchandani: ‘Voor nieuwe papa’s is het belangrijk om zich te realiseren dat ze een belangrijk rol hebben bij de opvoeding van hun kind. Zo is spelen en veel aandacht van een papa heel belangrijk. Zelfs wanneer je baby heel jong is, heeft met de kleine spelen en een interactie aangaan, een positief effect.’ Zet hem op papa’s!

Een van de dingen die je kunt doen als je toch meer tijd doorbrengt met je baby, is samen dansen. Deze papa’s doen het vast voor en het ziet er behoorlijk gezellig uit.

Wil je nog alles weten over het vaderschap en het opvoeden van een baby? Like ons dan op Facebook!

Infant Mental Health Journal

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: zo ontzettend belangrijk is de aandacht die vaders hun baby geven
Sluiten