De baby 15 aug 2018 Mercy Hiltrop

Onderzoek bewijst: zó enorm belangrijk is fysiek contact voor je baby

‘Je moet ‘m niet de hele tijd oppakken, hoor. Straks wil ‘ie niets anders meer dan vastgehouden worden.’ De eerstvolgende keer dat iemand dit tegen je zegt, pak dan even dit artikel erbij en wrijf het onder zijn of haar neus. Onderzoekers hebben namelijk opnieuw bewezen; je kunt een baby niet vaak en lang genoeg knuffelen en vasthouden.

Jouw instinct om die kleine zoveel mogelijk op te pakken had het dus bij het juiste eind. Er is niets heerlijkers dan knuffelen met je kind. Bovendien blijkt het voor kinderen ook nog eens hartstikke goed te zijn. Niet alleen zorgt het ervoor dat je kind zich geborgen en geliefd voelt, maar er zitten nog zo veel meer voordelen aan.

LEES OOK: 5x dit had ik willen weten tijdens mijn eerste jaar als moeder.

Te vroeg geboren

Je hebt het vast wel eens gezien: prematuurtjes die bijna naakt op de blote borst van hun mama of papa liggen. Dat is niet alleen bedacht om de kindjes zo een veilig gevoel te geven. Vroeg huid-op-huid contact zorgt voor beter ontwikkelde hersenen, een hoger IQ en minder kans op agressief gedrag als ze straks groot zijn. En oh ja, het heeft ook nog een bewezen positieve invloed op het geven van borstvoeding en vermindert de pijn als er een medische ingreep bij een kindje moet plaatsvinden. En wat voor prematuurtjes geldt, geldt in dit geval ook voor baby’s die wel zo’n 40 weken in de buik gezeten hebben. Onderzoek na onderzoek bewijst: lekker dicht bij mama of papa zijn is goed en fijn voor élke baby,

Zie je wel!

Vorige week is er ook weer een onderzoek op dit gebied gepubliceerd, nu in de Current Biology. En ook nu bevestigen de onderzoekers wat wij als moeders natuurlijk allang wisten, huid-op-huid en ander fysiek contact tussen kinderen en hun ouders is hartstikke belangrijk. De onderzoekers van het Nationwide Kinderziekenhuis in Ohio observeerden 125 pasgeboren baby’s, waaronder ook prematuurtjes, en keken hoe de kleintjes op aanraking reageerden. De prematuur geboren kinderen bleken minder op aanraking te reageren, dan de baby’s die na een volledige zwangerschap geboren zijn. Maar – nu komt de ‘ie – de baby’s die veel geknuffeld zijn door hun ouders en mensen die dichtbij ze staan en veel huid-op-huid contact hebben gehad toen ze klein waren, reageren even goed op aanraking. Of ze nou te vroeg geboren zijn of niet.

LEES OOK: 10 briljante hacks voor een babyproof-huis.

Lekker knuffelen dus

Dr. Maitre die meewerkte aan het onderzoek: ‘Je kleintje aaien en knuffelen, liefst huid-op-huid, is een van de belangrijkste dingen die een ouder voor z’n kind kan doen.’ Want natuurlijk moet je je kind verschonen, voeden enzovoort, maar baby’s hebben fysiek contact minstens zo hard nodig voor een gezonde ontwikkeling. Maar dat wisten wij moeders natuurlijk allang. Instinct heet dat…

De moraal van dit verhaal: lekker dicht tegen je aanhouden die kleine en zoveel mogelijk kroelen en knuffelen!

Nog zo’n onderzoek die je iedereen onder de neus kunt wrijven die zeurt dat je je baby teveel oppakt en verwend: Je baby verwennen kan niet, zegt de wetenschap.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Babble

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: zó enorm belangrijk is fysiek contact voor je baby
Sluiten