Onderzoek bewijst: nu moeder zijn is een stuk pittiger dan vroeger

‘Slaapt je baby nog niet steeds door? Die van mij…’ ‘Laten huilen hoor, anders leert ‘ie het nooit’. Als kersverse ouder vliegen de adviezen je om de oren. Meestal goedbedoeld, maar het kan je flink onzeker maken. En dan lees je online ook nog hoe het wel of juist niét zou moeten. Nu moeder zijn is moeilijker dan hoe onze moeders het hadden.

Heb jij ook het gevoel dat er meer druk op jou ligt dan op je moeder toen ze jóu opvoedde? Volgens nieuw onderzoek is dat inderdaad het geval. Al die veroordelingen en meningen waar wij moeders tegenwoordig mee moeten dealen, het is behoorlijk pittig.

Oorzaken

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door verschillende zwangere vrouwen en nieuwbakken ouders te interviewen, en daarnaast hun moeders (nu oma’s) aan de tand te voelen. De conclusie? Wij moeders hebben het tegenwoordig lastiger dan vroeger, om de volgende redenen:

1. Al die meningen die online worden gedeeld en de constante pressure online om ‘perfect’ te zijn.
2. Meer aandacht voor overheersende meningen die zwangere vrouwen zouden moeten opvolgen (zoals bijvoorbeeld borstvoeding geven).
3. En Google (hoe handig ook!) geeft moeders het idee dat iedereen over óveral álles over weet. Of toch niet? Oftewel: wil de echte expert opstaan?

LEES OOK: 11 irritante opmerkingen die zwangere vrouwen te horen krijgen

Eindeloos veel advies

‘Uit ons onderzoek blijkt dat moeders tegenwoordig een hele andere ervaring hebben dan hún moeders,’ vertelt onderzoeker Aimee Grant. ‘De vrouwen die nu oma zijn, vertelden bijvoorbeeld dat het geven van borstvoeding soms fysiek lastig was, maar ze gingen ze er simpelweg gewoon mee door. Zonder dat iemand zich hiermee bemoeide. En toen ze zwanger waren, deden ze ook gewoon wat hun goed leek. Tegenwoordig is het heel anders. Zwangere vrouwen en kersverse moeders krijgen ongevraagd advies van familie, vrienden en soms zelfs van wildvreemden.’

Groter probleem

Het onderzoek focust dus vooral op de ‘goedbedoelde’ adviezen van familie en vrienden, maar de meeste mama’s vandaag de dag zullen kunnen beamen dat het probleem groter is. Niet alleen bekenden hebben hun mening klaar (en delen deze te pas en te onpas), maar echt iedereen vertelt je hoe je het wel of niet zou moeten doen. Of je er nou om gevraagd hebt of niet. We krijgen kritiek omdat we te jong of juist te oud zijn als we kinderen krijgen. En blijf je thuis bij je kinderen, dan krijg je te horen dat je niets bijdraagt aan de maatschappij. Werk je, dan ben je er niet genoeg voor je kinderen. Kortom, je kunt het tegenwoordig niet meer goed doen. Zo voelt het voor veel moeders in elk geval.

vooroordelen moeder

LEES OOK: ‘Breast ís best’, maar stop toch met die ‘Bressure’

Conclusie

Moraal van dit verhaal, uh onderzoek: laten wij moeders aardig zijn voor elkaar. Advies geven is lief, maar soms kan je het – hoe goed bedoeld ook – misschien beter achterwegen laten. En zet iemand iets op Facebook waar jij het niet meer eens bent of wat je anders zou doen: ook dan hoef je niet per se te reageren. Moeder zijn is prachtig, maar tegelijkertijd al ingewikkeld genoeg. Let’s stick together.

Gelukkig is het ook gewoon héérlijk om zwanger te zijn. Genoeg om van te genieten! 10 x waarom het gewoonweg heerlijk is om zwanger te zijn

fitpregnancy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: nu moeder zijn is een stuk pittiger dan vroeger
Sluiten