Onderzoek zegt: baby’s slapen beter in hun eigen kamer

Slaapt je baby bij jullie op de kamer? Hartstikke knus en zo kun je ‘s nachts makkelijk een oogje in het zeil houden. Maar tot wanneer is dit verantwoord? Uit nieuw onderzoek blijkt dat de baby te lang bij je laten slapen ervoor zorgt dat ‘ie minder slaapt.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek door de American Academy of Pediatrics. Hiervoor werd er niet gekeken naar co-sleeping. Er is specifiek gekeken naar situaties waarbij de baby bij de ouders op de kamer slaapt, maar in zijn eigen wieg.

Het onderzoek

Voor het onderzoek hebben 230 first time moms een vragenlijst ingevuld over het slaappatroon van hun baby. De vragen werden gesteld toen de baby’s vier, negen, twaalf en dertig maanden oud waren. De resultaten van baby’s die bij hun ouders op de kamer slapen, werden vergeleken met baby’s die direct én tussen de vier en negen maanden oud in een hun eigen kamer slapen.

LEES OOK: 5 gouden tips voor ouders van nachtbrakertjes.

Minder slaap

Wat blijkt? Je baby bij jou op de kamer laten slapen wanneer hij of zij vier maanden oud is, zorgt ervoor dat de kleine minder slaapt. Dit geldt zowel voor de lange als de korte termijn. De baby’s bleken ook minder diep te slapen; uit de resultaten van metingen van hun REM slaap bleek dat dit minder was. De groepen sliepen bij vier maanden oud even lang. Maar de kwaliteit van de diepe slaap was bij de baby’s die in hun eigen kamer sliepen beter. Met negen maanden oud sliepen baby’s die meteen al zelfstandig sliepen, 40 minuten langer dan baby’s die bij de ouders lagen. En 26 minuten langer dan baby’s die later begonnen met zelfstandig slapen.

Eigen keuze

Baby’s slapen volgens dit onderzoek dus beter en langer als ze op hun eigen kamer liggen. Maar het is aan jou wat je zelf het prettigst vindt. Elke baby is anders en misschien geldt voor jouw kind juist wel dat bij jullie op de kamer slapen goed werkt. Zolang de baby op een veilige manier in de wieg ligt, kan het.

Hoeveel slaap heeft een baby eigenlijk nodig in het eerste jaar? Met dit handige slaapschema weet je het van maand tot maand.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan vooral op Facebook!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

American Academy of Pediatrics

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: baby’s slapen beter in hun eigen kamer
Sluiten