Cute! Baby’s zijn minder egoïstisch dan je zou denken

In feite hebben jonge kinderen geen enkele reden om bezig te zijn met iemand anders dan zichzelf. Om te kunnen overleven, hoeven ze alleen maar in een box te liggen kirren, melk te drinken en het af en toe op een krijsen te zetten zodat iemand hun luier komt verschonen. En toch zijn sommige baby’s minder egoïstisch dan je zou denken.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Virginia en het Max Planck Instituut in Leipzig. Zij onderzochten baby’s eerst als ze 7 maanden oud waren, en daarna nog een keer toen ze 14 maanden waren.

Foto’s van bange gezichten

Die eerste keer kregen de baby’s foto’s te zien van gezichten die blij, boos, bang of neutraal waren. Terwijl de dreumesen daarnaar keken, werden hun oogbewegingen en breinactiviteit bijgehouden.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: zó enorm belangrijk is fysiek contact voor je baby

Zeven maanden later werden dezelfde kinderen in situaties gezet waarin er een mogelijkheid was om een volwassene te helpen. In één van die situaties liet iemand bijvoorbeeld een pen vallen die de baby zo kon aangeven, in een andere situatie wilde de volwassene iets pakken waar hij niet bij kon – maar de dreumes wel. De onderzoekers keken in dat geval of de baby’s gingen helpen en zo ja, hoe lang ze erover deden om dat te beslissen.

Minder egoïstisch op latere leeftijd

Wat bleek: baby’s die in het eerste onderzoek relatief lang naar de bange gezichten keken, waren zeven maanden later meer geneigd om behulpzaam te zijn. Volgens de wetenschappers toont dat aan dat baby’s al ver in hun eerste levensjaar tekenen van altruïsme (belangeloze zorg voor anderen) vertonen. Ze beweren zelfs dat de baby’s die op jonge leeftijd al behulpzaam gedrag vertonen, ook later minder egoïstisch zijn.

Dus kijk je een keer bang naar je kindje en merk je dat ‘ie je ineens wel heel goed bestudeert? Dan ben je waarschijnlijk gezegend met een empathische en bovengemiddeld behulpzame zoon of dochter, die heel veel om je geeft. Lief!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Cute! Baby’s zijn minder egoïstisch dan je zou denken
Sluiten