De baby 19 okt 2018 Marleen Staal

Onderzoek: Gevoelige en emotionele baby’s worden onbaatzuchtige peuters

Alle baby’s zijn snel huilerig, maar sommige baby’s zijn extra gevoelig. Ze lijken elke emotie op te pikken uit hun omgeving. Dat is niet alleen bijzonder, het blijkt nu ook dat gevoelige baby’s later hele onbaatzuchtige peuters worden. 

Uit onderzoek van de University of Virginia blijkt dat baby’s die erg emotioneel zijn in hun eerste maanden, later als ze peuter zijn heel erg hulpzaam en altruistisch zijn. Oftewel: ze denken niet aan zichzelf, zijn niet egoïstisch en ontwikkelen ook nog eens een beter temperament als ze opgroeien.

Hoe ze dat hebben onderzocht, is bijzonder. De onderzoekers lieten jonge baby’s foto’s zien van angstige gezichten. Vervolgens kijken ze hierop reageerden door de oogbewegingen te volgen. Toen de baby’s eenmaal peuters waren, keken ze opnieuw naar hoe hun reactie en gedrag naar anderen was.

Wat bleek, baby’s die het gevoeligst en erg reactief reageerden op de foto’s, hadden later een groter empathisch vermogen. En ze waren zich erg bewust van de gevoelens van anderen. Ze leken meer interesse hebben in connectie met mede peuters.

Dat kwam ook terug in het gedrag van de peuters op de onderzoekers zelf. Ze waren meer in staat te helpen, ook al vroegen de onderzoekers hen niks. Volgens de onderzoekers valt dit gedrag te herleiden naar de reactie van baby’s op gestresste gezichten waarbij ze een duideijke reactie vertoonden.

Als je baby dit doet, kan dit dus betekenen dat het later een helpende peuter wordt. Hoofdonderzoeker Tobias Grossman gelooft dat mede met dit onderzoek we beter kunnen begrijpen wat ervoor zorgt dat we geven om het welzijn van andere mensen.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Gevoelige en emotionele baby’s worden onbaatzuchtige peuters
Sluiten