De baby 30 mrt 2017 Muriel Oonincx

#5 Onbewoond eiland met je baby: Eerste Leesboekje

Allemaal hebben we wel een favoriet product, ding of tool dat ons door de dagen heen helpt. Dat plezier, gemak, rust of verlichting betekent. Dat zorgt voor een blije baby en dus een blije ouder. Iets waar je niet zonder kan en dat je dus zonder twijfel meeneemt als je met je baby naar een onbewoond eiland gaat. Voor Muriel is dit zonder twijfel het eerste leesboekje.

In de nieuwe reeks ‘Ik ga naar een onbewoond eiland met m’n baby en neem mee…’: Het eerste leesboekje!

Muriel (43): ‘Urenlang kon ik winkelen tijdens mijn eerste zwangerschap. Van struinen door de leukste babystraten van Nederland tot het afspeuren van online webshops naar de schattigste kleertjes en spulletjes voor ons kleine mannetje in wording. Al snel ontdekte ik de boekenwinkel in mijn dorp, met een speciale kinderafdeling waar ik urenlang kon doorbrengen. De hele hoek met boekjes voor baby’s nam ik door. Op een of andere manier voelde ik vanaf het begin dat ik al heel snel wilde gaan beginnen met voorlezen, omdat ik dacht dat dat goed zou zijn voor zijn ontwikkeling. Dat ik zo veel plezier zou halen uit het eerste leesboekje moment, had ik echt niet gedacht. Ik nam uit de boekenwinkel achtereenvolgens mee: ‘De mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’, ‘Mama kwijt’ en ‘Ik zou wel een kindje lusten.’

Eerste leesboekje

eerste leesboekje
Of het nu kwam omdat ik al vanaf vlak na de geboorte begon met voorlezen weet ik niet, maar ons eerste mannetje vrat alle boekjes echt op. Het leesmoment werd zo echt een ding binnen ons kleine gezinnetje. Met zijn drietjes op bed en lezen maar. Met gekke stemmetjes en bewegingen erbij.

Elk bekend en minder bekend leesboekje hebben we kapot gelezen

Een van ons aller favorieten is toch wel ‘Ik zou wel een kindje lusten.’ Het verhaal draait om een klein krokodilletje dat plots geen zin meer heeft in eten, maar alleen maar zin heeft om een kindje op te eten. Zijn ouders maken zich grote zorgen. Op het moment dat het kleine krokodilletje zijn kans schoon ziet en wil toeslaan, wordt hij op zijn nummer gezet. Bij onze versie van het boekje, zat een echt krokodillenknuffeltje, waarmee wij steevast ons ventje kietelde. Dikke pret!

LEES OOK: #4 Onbewoond eiland met je baby: De Puckababy.

Voorlezen is goed

Sindsdien hebben we zo ongeveer elk bekend en minder bekend leesboekje kapot gelezen. Voorlezen is niet alleen heel goed voor je kindje, maar het is ook echt een moment samen, van verbinding, van aandacht voor elkaar, rust en intimiteit.

eerste leesboekje

Aanrader

Ik raad echt elke verse ouder aan om zo vroeg mogelijk met voorlezen te beginnen. Ook al lijkt het alsof je baby er nog niet zo veel aan heeft, alleen al de stem van papa en mama is fijn. En het heeft ook nog veel voordelen voor je kind.

Slimme vraag: Waarom zo vroeg al voorlezen?

  • Het schept een band en is een moment van traditie
  • Het levert een betere woordenschat op voor de toekomst
  • Drukke baby’s worden rustiger
  • Baby’s gaan er beter van slapen
  • Ze gaan eerder zelf lezen
  • Stimuleert de fantasie

Heb jij ook zo’n item dat onmisbaar is voor jou en je baby, het maakt niet uit wat. Verras ons! Stuur je verhaal in maximaal 400 woorden naar redactie@fammebaby.nl. Beschrijf zoals hierboven een leuke anekdote en waarom het voor jou en je kleine zo’n onmisbaar item is/was. Foto(‘s) erbij is leuk!

Reageer op artikel:
#5 Onbewoond eiland met je baby: Eerste Leesboekje
Sluiten