Oma worden: 7x handige tips voor je ouders in hun nieuwe rol

Jouw ouders weten natuurlijk als geen ander hoe ze een kind groot moeten brengen. Maar nu jij voor het eerst moeder bent, is hun rol eh… anders. Oma worden is een droom en je hebt kersverse opa’s en oma’s die dat meteen geweldig oppakken. Maar mochten jouw ouders nog een beetje zoekende zijn, dan kunnen deze tips helpen voor een zetje in de goede richting.

Schuif het vriendelijk onder de neus van je moeder als ze nog wel wat praktische tips kunnen gebruiken. Oma worden (of opa) is fantastisch.

1. Word de lievelingsoppas van de nieuwe ouders

Een nieuwe moeder wil niet meteen biertjes hakken in de kroeg, maar snakt wel naar heel lang douchen, zonder dat een baby haar aanstaart vanuit de wipper aan de andere kant van het douchegordijn. Ze wil vast ook slapen, slapen en nog eens slapen. Heel lief en handig dus als jullie als grootouders een middagje willen oppassen.

2. Probeer niet meteen (ongevraagd) opvoedadvies te geven

Als er niet om een mening wordt gevraagd, wacht er dan nog even mee om die te geven. Dat is misschien moeilijk, maar wel beter nu iedereen nog moet wennen aan de nieuwe situatie. Refereer niet aan hoe jullie dat vroeger deden en vertel al helemaal niet dat de nieuwe moeder iets fout doet. Vertrouw erop dat als er twijfel is of advies nodig, de kersverse ouders jullie weten te vinden.

3. Plaats geen foto’s online

Vroeger hoefde geen enkele moeder zich zorgen te maken dat foto’s, waarop ze na de bevalling nog steeds vijf maanden zwanger leek, op Facebook belanden. Wat een heerlijkheid. Dat is nu wel anders. Dus houd dat enthousiasme om het kleinkind met de halve wereld te delen uit voorzorg nog even in.

LEES OOK: Bijzonder: 105-jarige opa ontmoet zijn pasgeboren achterkleinzoon

4. Bied aan de hond/kat/cavia tijdelijk onder je hoede te nemen

Nu vader en moeder alleen oog hebben voor de baby, is er niemand meer die even speelt met de poes of zich afvraagt of de hond wel is uitgelaten.

5. Geef een belletje als je in de supermarkt staat

Nieuwe moeders denken niet aan zichzelf en al helemaal niet aan uitgebreid koken of boodschappen doen. Daar liggen kansen. Dus haal een lekkere lunch en breng meteen een pak melk en wat snaaivoedsel mee. Zo weten jullie in ieder geval zeker dat ze goed eet, de nodige vitamines binnenkrijgt én zichzelf af en toe verwent met een lekker snack.

6. Neem wat huishoudelijke klusjes uit handen

Nee, je bent als oma of opa niet de huishoudster. Maar af en toe even die stofzuiger pakken, een wasje wegwerken, wat Glorix in de wc spuiten of een lapje over het aanrecht halen: het wordt enorm gewaardeerd. Het scheelt het gezin tijd en zo houden ze ook meer tijd over om leuke dingen met jullie te ondernemen.

7. Vertel je dochter (of zoon) wat zij (of hij) goed doet

De eerste periode is – zoals jullie uit eigen ervaring weten – nog uitvogelen hoe het moet. Een complimentje hier en daar is dan heel fijn om wat meer zelfvertrouwen op te bouwen. En door je dochter dat af en toe te vertellen, maak je haar dag helemaal goed, wedden?

Best heel wat al die aandachtspunten voor nieuwe opa’s en oma’s. Maar bij die nieuwe rol hoort ook een leuk koosnaampje. Dit zijn de 30 leukste koosnaampjes voor opa’s en oma’s

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oma worden: 7x handige tips voor je ouders in hun nieuwe rol
Sluiten