4 Old wives’ tales over zwanger zijn van een tweeling

Of je nou op een tweeling hoopt, of juist niet, je vraagt je misschien af of je niet iets kan doen om het lot te tarten. Zouden die ‘old wives’ tales over zwanger worden van een tweeling eigenlijk kloppen? Per slot van rekening worden sommige mythen van generatie op generatie doorgegeven, dus je zou zeggen…

Old wives’ tale 1: yams eten?

De Yoruba, een grote etnische groep in het zuidwesten van Nigeria, delen van Benin, Togo en Ghana, heeft een van de hoogste percentages tweelinggeboorten ter wereld en dat zou komen omdat ze in grote hoeveelheden yams – wortelknollen – eten, volgens Africa Check.

Toeval? Kan zijn. Maar als je smacht op een tweeling, kan een dagelijkse dosis wortelknollen je misschien wel helpen. Je moet er gewoon voor zorgen dat je éhte yams koopt. “De yams in Nigeria hebben een lichtgeel, bijna witachtig, vruchtvlees. De oranje versie die wij in de supermarkt kunnen vinden zijn in feite gewoon zoete aardappels”, volgens vruchtbaarheidsspecialist Samuel Pang.

Old wives’ tale 2: stoppen met de pil?

Een andere veel voorkomende theorie stelt dat het makkelijker is om zwanger te worden van een tweeling net nadat je bent gestopt met de pil. Is het waar? Ja, en nee, volgens onderzoek.

“Een studie uit 1977, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, toonde aan dat vrouwen die zwanger werden kort na het stoppen van orale anticonceptiemiddelen, twee keer zoveel kans hadden om een tweeling te hebben,” verklaarde VeryWell Family. Dit “tweelingeffect” zou het gevolg kunnen zijn van het feit dat de eierstokken in een superovulatie zitten nadat de laatste inname van de pil.

In hetzelfde artikel van Verywell Family werd ook een andere studie uit 1987 aangehaald die “geen verband tussen tweelingen en orale anticonceptie liet zien”. De wetenschap is er dus nog niet helemaal over uit, maar veel moeders zweren dat dit kwam omdat ze direct na het stoppen van de pil een gezellig avondje hadden gehad wat leidde tot double the fun.

Old wives’ tale 3: tweelingen komen voor in de familie

Zeggen dat tweelingen in de familie voorkomen, lijkt misschien een typisch gevalletje dat kan kloppen, maar het hangt er echt van af aan welke kant van de familie het voorkomt. Als het aan de kant van de vader is, is het namelijk gewoon een broodje aap verhaal.

“Maar, wanneer een bepaald type zwangerschap voorkomt aan de kant van de moeder klopt de stelling wel degelijk. Namelijk bij twee-eiige tweelingen. Een twee-eiige tweeling ontstaat wanneer twee eitjes gelijktijdig worden bevrucht. De genen van een vader kunnen er niet voor zorgen dat de eileiders van een vrouw twee eitjes vrijgeeft”, vertelt dokter Anja Scholze van de de Genetics Department van Stanford University.

Old wives’ tale 4: hoe groter hoe beter

Volgens sommige mensen hebben grotere vrouwen meer kans op een tweeling. Maar heeft de staat van je lichaam hier echt wat mee te maken? Blijkbaar wel. “Twee-eiige tweelingen komen vaker voor bij vrouwen die groter zijn, of dit nou in gewicht of lengte is. Experts weten niet zeker waarom dit zo is, maar vermoeden dat het misschien komt omdat deze vrouwen meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan kleinere vrouwen,” volgens Healthline.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 Old wives’ tales over zwanger zijn van een tweeling
Sluiten