De baby 19 mrt 2018 Melissa Eissens

Waarom het oké is om je baby te laten huilen als er niets aan de hand is

Het liefst zie jij je baby de hele dag door lachen in plaats van huilen. Hoe leuk dit ook zou zijn, dit is niet de werkelijkheid. Soms moet je de tranen van je kind gewoon laten vloeien.

Sommige ouders zijn al bekend met deze methode, en die kunnen je dan ook vertellen dat het op het begin onnatuurlijk voelt: je baby laten huilen. Het liefste wil je natuurlijk dat hij stopt. Je wilt hem troosten en opvrolijken en oké, je wilt ook rust in je oren.

Eeuwenoude vraag

Is het oké om mijn kind te laten huilen wanneer er niets aan de hand is? Jarret Patton, kinderarts en auteur van het boek ‘Whose Bad @$$ Kids Are Those?’ zegt dat dit al een eeuwenoude vraag is. Het laten uithuilen van een baby brengt volgens haar een aantal voordelen met zich mee. De baby moet dan wel een aantal maanden oud zijn.

LEES OOK: Deze oppas krijgt briljante instructies om te babysitten en heel het internet lacht mee

Voordelen

Zodra je zeker weet dat je de basisprincipes gedekt hebt: je baby heeft geen honger, geen dorst, geen poepluier, geen pijn of is niet slaperig, dan is het oké om je kind te laten huilen. Je kind kan hierdoor de vaardigheid leren om zichzelf te kalmeren. Dit kan zelfs leiden tot minder uitbarstingen naarmate ze ouder worden, legt Patton uit.

Jonge baby’s niet laten huilen

Bij baby’s voor de leeftijd van drie tot vier maanden moet niet geprobeerd worden om ze zelf uit te laten huilen. ‘In dit vroege stadium probeert je baby nog steeds de geruststelling te krijgen die hij nodig heeft, het vertrouwen dat zijn ouders voor zijn basisbehoeften zullen zorgen’. In de eerste paar maanden van hun leven moeten baby’s opgepakt en getroost worden in reactie op hun huilbui. Een pasgeboren baby kun je niet echt verwennen, en als je om hem reageert wanneer hij je nodig heeft, zal hij in het algemeen minder huilen.

Iedere baby en ouder is anders

Dr. Patton merkt op dat hij, zelfs als dokter, denkt dat de beslissing om je baby uit te laten huilen geheel aan jou is. ‘Uiteindelijk is dit een ouderlijke beslissing omdat er geen juiste of verkeerde manier is om hiermee om te gaan’. De gedragspatronen van alle baby’s zijn natuurlijk niet hetzelfde. Elke baby is anders en ze verschillen in temperament en geduld, net als hun ouders. Daarom is het belangrijk om beslissingen zoals deze te nemen op basis van wat het beste is voor jou en je gezin. De volgende keer dat je je baby een minuutje langer laat huilen, dan weet je nu dat dat in ieder geval geen kwaad kan.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom het oké is om je baby te laten huilen als er niets aan de hand is
Sluiten