Oh boy! Millenials krijgen steeds minder baby’s (en dit zijn de gevolgen)

Marleen Staal 31 jul 2018 De mama

Hit me baby one more time. Sorry Britney, we zijn met jouw hitje opgegroeid, maar de daad bij het woord voegen doen we niet. Millenials krijgen steeds minder kinderen.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat we langer wachten met het krijgen van kinderen in vergelijking met onze grootouders en overgrootouders. No big deal zou je denken, maar als deze trend zich doorzet dan kan dit grote gevolgen hebben voor de generatie(s) na ons.

Eerste carrière, dan kinderen

Millenials zijn opgegroeid in een economische moeilijke tijd. De recessie bereikte zijn dieptepunt en dus hebben we gaandeweg daarop onze levensplannen op aangepast. Eerst doorstuderen, carrière maken en een huis kopen; daarna komen de kinderen wel.

Dat we later aan kinderen beginnen, zie je ook terug in de cijfers. Volgens CDC werden in 2017 onder millenials ongeveer 60 kinderen per 1000 vrouwen geboren. Even doorrekenen komt dat neer op 3 geboortes per 50 vrouwen. Om een beeld te vormen: in jouw sportschool, supermarkt of een volle treincoupé zouden er dan misschien 2 of 3 vrouwen een kind hebben.

Domino effect

Als onze generatie wacht met kinderen krijgen en onze kinderen dat op hun beurt ook weer doen, ontstaat er een domino effect wat zowel negatieve als positieve situaties met zich mee kan brengen.

1. Invloed op het milieu
Minder kinderen betekent ook een minder sterke groei van de mensenpopulatie op aarde, wat weer effect heeft op onze aarde.

2. Sociale effecten
Omdat millenial ouders wachten tot ze financieel en emotioneel stabiel zijn totdat ze aan kinderen beginnen, groeien de baby’s van millineals op in een rustigere thuissituatie dan vorige generaties.

3. Technologie
Baby’s die nu worden geboren, groeien op in een wereld waarin de technologie vooruit snelt. Dat kan nadelig zijn (iedereen staart maar naar dat schermpje) maar ook in hun voordeel werken op de arbeidsmarkt. Ze leren immers heel handig te zijn met al die technische snufjes.

4. Gelukkig
Er zijn geen harde bewijzen dat millenials gelukkiger zijn dan voorgaande generaties, maar meer keus in het leven is er wel. Je mag zelf weten hoe je je leven leidt, in welke tempo en met wie. Je hele leven kun je indelen zoals je dat zelf wilt. Het is niet zo zeer dat millenials geen kinderen willen, ze willen de beste keuzes maken als ze besluiten hiervoor te gaan.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

CDC

Reageer op artikel:
Oh boy! Millenials krijgen steeds minder baby’s (en dit zijn de gevolgen)
Sluiten