Oei! Door je zwangerschap heb je een slechter inlevingsvermogen

De voordeur proberen te openen met je autosleutels of je bril in de vriezer vinden. Met de vergeetachtigheid van mommy to be brains zijn we bekend. Maar wist je dat die zwangerschapshersenen er ook voor kunnen zorgen dat je inlevingsvermogen in een ander afneemt?

Uit onderzoek blijkt dat een zwangerschap je hersens voor langere tijd kan veranderen. Het onderzoek is uitgevoerd door een Nederlands team in samenwerking met Spaanse onderzoekers. Ze hebben vastgesteld dat de hersenen van vrouwen door de zwangerschap veranderen. En deze verandering duurt maar liefst twee jaar. Een zwangerschap maakt je dus echt even een ander mens.

Minder grijze massa

Voor dit onderzoek zijn de afgelopen vijf jaar 25 Spaanse vrouwen onderzocht. De wetenschappers maakten hersenscans voordat de vrouwen zwanger waren. Vervolgens maakten ze een aantal maanden nadat zij van een kind bevielen, een nieuwe scan. Wat bleek? De vrouwen hadden een duidelijke vermindering van hun grijze massa op de plek van hun sociale waarneming.

LEES OOK: Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?

Andere structuur

Wat betekent dit concreet? Een zwangerschap verandert de structuur en de grootte van sommige delen van de hersens. Dit kan zorgen voor verstrooidheid. Maar het gaat vooral om de delen waarmee we inschatten hoe de ander zich voelt. Ons inlevingsvermogen blijkt tot zo’n twee jaar na de zwangerschap niet meer wat het is geweest. Een troost: het komt na die twee jaar dus weer goed. Even doorbijten dus.

Toch nog benieuwd wat die zwangerschapshersenen nog meer teweeg brengen? Deze geestige dingen deden vrouwen tijdens hun zwangerschap toen hun hersenen even ‘uitgecheckt’ waren.

NY Mag

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Oei! Door je zwangerschap heb je een slechter inlevingsvermogen
Sluiten