Zwanger 13 feb 2018 Melissa Eissens

Alles over ochtendmisselijkheid: de oorzaken en wat je er tegen kunt doen

Last van ochtendmisselijkheid of wil je je alvast even goed inlezen? Dan lees je hier alle algemene informatie die je moet weten.

Wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid kunnen er meestal twee dingen aan de hand zijn. Door de misselijkheid kom je erachter dat je zwanger bent, of je zit al enige tijd in het eerste trimester. We noemen het vaak ochtendmisselijkheid, omdat ‘s ochtend je maag nog leeg is en de misselijkheid dan heftiger aan kan voelen, maar bij sommige vrouwen komt dit gevoel in de loop van de dag met vlagen terug.

Symptomen

De meest typische symptomen zijn misselijkheid en overgeven. Veel vrouwen ervaren de misselijkheid vanaf ongeveer de zesde week van de zwangerschap. Alles wat je ruikt of eet, kan al het gevoel geven dat je moet overgeven. In de meeste gevallen is het normaal als je deze symptomen ervaart tijdens de zwangerschap. Het is vaak juist een teken van een gezonde baby. Maar in sommige gevallen kan het ook gepaard gaan met gewichtsverlies en uitdroging, dan is er sprake van hyperemesis gravidarum. Slechts 1 à 2 percent van de vrouwen ervaart de ochtendmisselijkheid zo ernstig.

Het is ook zeker niet erg om niet misselijk te zijn tijdens de zwangerschap. Twintig tot vijfentwintig procent van de zwangere vrouwen ervaren geen hevige misselijkheid tijdens de zwangerschap en brengen alsnog een gezond kind ter wereld.

Oorzaak

Wanneer je zwanger bent gebeurt er heel veel in je lichaam. Je kunt je op ieder tijdstip van de dag niet lekker voelen en daarom wordt het ook zwangerschapsmisselijkheid genoemd. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de misselijkheid bij zwangere vrouwen. Men denkt dat de symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG, dat aangemaakt wordt bij het ontwikkelen van de placenta. Deze hormonen worden tijdens de zwangerschap verhoogd in je lichaam waardoor je je ziek kunt voelen.

Maar ook andere factoren zoals een lage bloedsuikerspiegel, verhoogde maagzuren, stress, psychologische oorzaken en vermoeidheid kunnen een rol spelen. Daarnaast maakt je lichaam ook meer oestrogeen aan. De nieuwe hormoonbalans kan voor een misselijk gevoel zorgen.

LEES OOK: Zwanger met HG: Ik heb gehoopt op een miskraam en een abortus overwogen

Eerste trimester

Ongeveer 50 tot 70% van alle zwangere vrouwen hebben hier in het eerste trimester last van. Bij sommige vrouwen zo ellendig, dat zij niets anders kunnen dan de hele dag op bed liggen. Hoe vervelend het ook is, het gaat gelukkig vaak ook weer vanzelf over. Meestal verdwijnen de symptomen wanneer je drie à vier weken zwanger bent. Met wat geluk ook al eerder.

Wanneer naar de huisarts?

Over het algemeen is (ochtend)misselijkheid niet schadelijk en is het meer gewoon heel erg vervelend. Maar het is belangrijk om goed op jezelf te letten en naar je lichaam te luisteren. Als je je zorgen maakt kan het geen kwaad om even naar de huisarts te gaan voor een check. Als je geen eten of drinken meer kunt binnenhouden, veel afvalt, duizelig bent of flauwvalt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Tips om ochtendmisselijkheid te verminderen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de misselijkheid dragelijker te maken. Hier geeft voedingsdeskundige Sanne Knijn acht nuttige tips tegen zwangerschapsmisselijkheid. En in dit artikel lees je hoe je eenvoudig van je ochtendmisselijkheid af komt met een simpel huis- tuin en keukenmiddeltje.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles over ochtendmisselijkheid: de oorzaken en wat je er tegen kunt doen
Sluiten