Zwanger 30 nov 2018 Melissa Eissens

Veel last van ochtendmisselijkheid? Dan kan je partner deze dingen beter niet tegen je zeggen

Ochtendmisselijkheid is geen pretje. Mannen begrijpen dat soms nog niet helemaal. Deze dingen kun je als man beter niet tegen een zwangere vrouw zeggen.

Trouwens, we noemen het wel ‘ochtendmisselijkheid’, maar wij hebben hier niet alleen in de ochtend mee te dealen hoor..

“Het is maar ochtendmisselijkheid”

Ochtendmisselijkheid is niet leuk. Het wordt je partner dan ook zeker niet in dank afgenomen wanneer hij het ‘maar’ ochtendmisselijkheid noemt. Dat hij nou niet weet hoe het voelt betekent niet dat wij ons aanstellen. We snappen dat het moeilijk is om iets te begrijpen wat je zelf nooit zult hoeven doorstaan, maar we weten allemaal ook hoe mannen zich gedragen als ze ziek zijn.. meer hoeven we niet te zeggen toch?

“Je stinkt naar kots”

Geloof me maar, we weten zelf ook wel dat we naar kots stinken. Maar dat hoort er nou eenmaal bij, zwangere vrouwen worden gevoeliger voor bepaalde geuren en dat zorgt ervoor dat we snel moeten spugen. En weet je wat, zelf ruik je op het moment ook niet naar roosjes. Voor onze hypergevoelige neus, tenminste.

“Heb je je serieus ziek gemeld?”

Wanneer het al moeilijk is om je eten en drinken binnen te houden, je medicijnen moet nemen tegen de misselijkheid, die je ook nog eens slaperig maken. Dan kan het een (gevaarlijke) opgave zijn om de auto te pakken en naar je werk te rijden. Laat staan om ook daadwerkelijk enig werk uit te voeren als je constant het gevoel hebt dat je moet spugen of plassen. Soms is het gewoon verstandig om de hele dag naast je badkamer te zitten in plaats van op kantoor.

LEES OOK: 11 dingen die je wilt weten over zwangerschapsmisselijkheid

“Heb je zin in seks?”

Ehm nee, als jij nou elk uur aan het spugen was, kots in je haar had zitten en je zo ellendig zou voelen als een zak aardappels, zou jij dan zin hebben in seks? Nee? Oké, bedankt dan snap je het. Daarnaast is het ook niet leuk om je man uit zijn mood te halen en teleur te stellen met elke minuut een toiletbezoekje.

“Heb je in je broek geplast?”

Zwangere vrouwen plassen. Heel veel. En wanneer je moet spugen kan het wel eens voorkomen dat je per ongeluk met een natte broek overblijft zitten. Ja en hoe vermoeiend is het dan ook nog eens om die te moeten verwisselen wanneer er een buik in de weg zit. Het liefste dragen we geen broek, maar wanneer het moet en het lijkt erop dat je partner in haar broek heeft geplast: stel geen vragen.

“Laten we je favorieten eten halen”

Ons favoriete eten kan zomaar ons favoriete eten niet meer zijn door de schuld van ochtendmisselijkheid. Je kent het misschien wel, je hebt iets gegeten en daarna wordt je ziek. Dan sta je de volgende dag, meestal zelfs weken, niet te popelen om dat nog eens te eten. Als je er weer aan denkt wordt je spontaan weer misselijk. Zo werkt het ook bij zwangere vrouwen. We kunnen alleen eten waar we op dat moment zin in hebben en wat we denken binnen te houden. Hoe lief we het ook vinden, die ‘favoriete maaltijd’ kan met een beetje pech twee minuten later in de wc pot liggen.

“Kun je misschien koken?”

Al deze geuren al.. maar ook de geluiden, texturen en smaken. Hoe graag we ook voor je willen koken, het zal er niet beter op smaken dan als je het dit keer even zelf doet.

“Ga je dat écht eten?”

Zoals eerder gezegd is het voor ons al moeilijk om bepaald voedsel binnen te houden. Dus ja, soms eten we gekke dingen omdat onze maag die wel kan verdragen. Ook al vinden we dat helemaal niet lekker, sterven van de honger is geen optie. Maak dan alsjeblieft niet ook nog eens commentaar op wat we wél kunnen eten, je bent niet de zwangerschapspolitie.

LEES OOK: 8 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid van voedingsdeskundige Sanne Knijn

Romper

Reageer op artikel:
Veel last van ochtendmisselijkheid? Dan kan je partner deze dingen beter niet tegen je zeggen
Sluiten