De baby 25 okt 2017 Malou Sopacua

Column: ‘Ik presenteer: de 10 meest nutteloze items op de babyuitzetlijst’

Een kind schijnt een Ferrari te kosten. Door te besparen op nutteloze babyspullen misschien een dure Volvo.

Als aanstaande moeder heb je geen idee wat je allemaal te wachten staat, laat staan wat je allemaal van tevoren “moet” aanschaffen. Dat had ik ook. Maar als inmiddels ervaringsdeskundige kan je in ieder geval vertellen wat je vooral níét nodig hebt. Een kind schijnt een Ferrari te kosten. Laat me je helpen om daar een Volvo van te maken. Een dure Volvo. Deze 10 meest nutteloze items voor pasgeboren baby’s hoef je in ieder geval niet te kopen.

1. Een speciaal ademend matras

Toen wij voor ons hippe vintage bamboe wiegje een matrasje kochten, adviseerde de verkoopster van een babywinkel wel dat ademende matrasje te nemen. Want dan zouden we de kans verkleinen op verstikking in bed. Tja, als je dán dat andere (lees: goedkopere) matrasje kiest voel je je de slechtste ouder ever. Ik zou vooral afgaan op het advies van de Consumentenbond: met een bepaald type matras kan je wiegendood niet voorkomen, je gedrag is het belangrijkst.

2. Luieremmer

Ik snap serieus het verschil niet tussen een gewone prullenbak en luieremmer. Ik zeg: doe die luiers in een luierzakje en hup, in de prullenbak. Poepluiers in de kliko graag.

3. Stomer/blender voor babyvoeding

De machine heb ik precies 3 keer gebruikt en hij was echt best handig. Maar na mijn zwangerschapsverlof greep ik naar de biologische babyvoeding in potjes. Best betaalbaar, best verantwoord en een welkome uitkomst naast een 32-urige werkweek. 600 Watt, 40 seconden, KLAAR!

LEES OOK: Dit is de ultieme checklist voor de baby uitzetlijst

4. Hippe babysneakers

Super cute, super onhandig. Baby’s kruipen en daardoor drukken die stugge stappers op de achillespees van babylief. Althans, dat vertelde een eerlijke verkoper mij toe ik zelf van die hippe sneakers wilde kopen. “Dat zit helemaal niet lekker als ze nog niet loopt”, vertelde hij. Heel logisch eigenlijk. Dan zijn zachte slofjes veel fijner voor die poezelige babyvoetjes.

5. Hippe, ingewikkelde babykleding en accessoires

Capuchonnetjes, jurkjes, een hele rij knoopjes op de rug, haarspeldjes, -bandjes en zonnebrillen. Heel onhandig allemaal. Capuchon omdat ik dat (nog steeds) gewoon eng vind. Jurkjes want als ze nog niet loopt, kruipt ze met haar knieën steeds op/in dat schattige jurkje. Knoopjes op rug want het is zielig als je ’s avonds al die knoopjes in het ruggetje van je baby afgedrukt ziet staan. Haarspeldjes, -bandjes en zonnebrillen worden steevast uit het haar en van het hoofd getrokken. Maar tussen jou en mij: ik blijf die schattige speldjes tegen beter weten in in het haar schuiven. De aanhouder wint. Toch?

6. Knuffels met rustgevende geluiden

In een periode van wanhoop toen onze dochter veel huilde, heb ik een knuffel gekocht met hartslag-, baarmoeder- en zeegeluiden, gecombineerd met rustgevende verlichting. In het begin leek het te werken, maar dat kwam denk ik meer omdat het iets nieuws was voor onze dochter. Na een paar keer was ze erop uitgekeken en begon ze weer te huilen. Wij ook.

7. Flessenwarmer

Nog nooit gebruikt. Au bain-marie, een paar druppels op de pols en klaar. En toen we besloten over te stappen op kunstvoeding, kochten we een waterkoker die water tot 40 graden opwarmt. Beste. Tip. Ooit. Met dank aan de heren van de Papaklas.

LEES OOK: Yes! Onze favoriete Nederlandse babymerken gaan samenwerken (en dit wil je!)

8. Flessensterilisator

Ook nog nooit gebruikt. Mijn advies: Waterkoker aan, kokend water in flesje en speen in kokend water. Klaar!

9. Badspeeltjes

We hebben alles: badeendjes, watermolentjes, bootjes en ga zo maar door. Maar de plastic bakjes uit het keukenkastje blijven favoriet.

10. Houten speelgoed

Het is bevordert de vindingrijkheid van je baby én het ziet er ook nog eens stylish uit. Dus huppelde ik met mijn dikke buik naar die mooie speelgoedwinkel en kocht een houten activity centre, houten blokken en een soort van houten bal met elastieken. Toen ik beviel van dochterlief, stoomden de felgekleurde plastic speelgoed binnen. En later bleek ze vooral dát leuk te vinden. Boehoe! Haar lievelingsspeelgoed: een plastic iPhone met knoppen, lichtjes en geluiden. Het houten speelgoed keurt ze geen blik waardig. Maar ook hier geldt: de aanhouder wint hopelijk. Ik ga nog wat houten speelgoed kopen. You never know.

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: ‘Ik presenteer: de 10 meest nutteloze items op de babyuitzetlijst’
Sluiten