Zwanger 10 mrt 2018 Soraya Vogelaar

NIPT-test: alles wat je moet weten over deze test op afwijkingen bij de baby

De NIPT-test is een prenatale screening om te testen of je baby mogelijk patausyndroom, downsyndroom of edwardssyndroom heeft. De NIPT-test kun je doen vanaf het moment dat je elf weken zwanger bent. Maar hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de voordelen? Wij vertellen het.

NIPT-test voor alle zwangere vrouwen

Sinds 1 april 2017 kunnen alle zwangere vrouwen in Nederland een NIPT-test doen. Vroeger was de combinatietest de enige prenatale test die je kon doen als zwangere vrouwen. Als er uit de combinatietest naar voren kwam dat de baby mogelijk een afwijking had, werd de NIPT-test uitgevoerd. Als de baby een verhoogde kans had op een chromosoomafwijking. Nu kan dit dus meteen.

Wat is de NIPT-test?

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een DNA-test aan de hand van bloedonderzoek. Hiermee kun je onderzoek of je baby edwardssyndroom, patausyndroom of downsyndroom heeft. Er wordt bij zwangere vrouwen bloed afgenomen waarin het DNA van de placenta zit. Dit DNA is bijna identiek aan dat van de baby. Het DNA wordt onderzocht op chromosoomafwijkingen.

Als je ervoor kiest om de test te laten uitvoeren, geef je toestemming voor wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor onderteken je een formulier, waarvan je ook een kopie mee naar huis krijgt. De onderzoekers mogen dan jouw gegevens gebruiken.

LEES OOK: TOG waarde: een handige leidraad om te checken op warmtestuwing

De voordelen

– Er worden meer kinderen ontdekt met edwards- patau en downsyndroom in vergelijking met de combinatietest
– In vergelijking met de combinatietest, klopt de uitslag vaker
– Er is geen risico op een miskraam

De nadelen

– De test geeft niet honderd procent zekerheid
– Als de uitslag niet duidelijk is, kan er alsnog gekozen worden voor een vruchtwaterpunctie of vlokkentest
– De kosten van de NIPT-test moet je zelf betalen. Dit kost 175 euro.

LEES OOK: 20-wekenecho afwijkingen: aandoeningen die wél en niet gezien worden

De testuitslag

De testuitslag krijg je binnen tien werkdagen te horen. Meestal brengt de verloskundige of gynaecoloog je hiervan op de hoogte. Je kunt de volgende uitslagen krijgen:

-‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom.’
-‘U bent mogelijk zwanger van een kind met downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom.’
-‘Er is een nevenbevinding gevonden.’
-‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er een afwijking gevonden is, hoeft het niet te betekenen dat je kindje deze afwijking ook daadwerkelijk krijgt. Je kunt eventueel nog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek doen om het zeker te weten.
Je kunt er vooraf voor kiezen om ook te horen welke nevenbevindingen er gevonden zijn. Als er dan een nevenbevinding is gevonden, wordt je gebeld door iemand van de polikliniek Klinische Genetica of door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek.

Mislukte NIPT-test

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat de test mislukt. Je kunt deze dan opnieuw doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om dan een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te doen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
NIPT-test: alles wat je moet weten over deze test op afwijkingen bij de baby
Sluiten