De mama 30 apr 2018 Janne Vogel

5 x dingen waar je je als nieuwe moeder géén zorgen om hoeft te maken

We piekeren ons suf als nieuwbakken moeders, maar 9 van de 10 keer maken we ons druk om, tja, helemaal niks. Natuurlijk wil je alles perfect doen en moet jouw kindje het allergezondst en gelukkigst worden, maar maak jezelf niet gek! We snappen je zorgen – been there, done that -, maar willen je bij dezen éven geruststellen.

Over de volgende vijf dingen hoef jij je als nieuwe moeder echt geen zorgen te maken. Nu niet, nooit niet.

1. Je hoeft niet bang te zijn dat je je baby vergeet te voeden

Je baby gaat natuurlijk niet roepen dat hij honger heeft, maar geloof ons, je voelt vanzelf wanneer het tijd is om je kindje te voeden. Leer op je intuïtie te vertrouwen en let goed op je kindje. Wat geeft hij aan? Jullie zijn zo met elkaar verbonden, dat je zijn signalen binnen no time oppikt en weet wat hij nodig heeft. Je bent niet voor niets z’n moeder.

2. Je hoeft niet de hele tijd te zorgen dat alles ‘perfect’ is

Allereerst: perfect bestaat niet en je maakt jezelf alleen maar doodmoe als je de hele tijd aan onmogelijke eisen moet voldoen. Het is superleuk om je baby de leukste outfits aan te trekken, maar zorgen dat hij er iedere moment van de dag perfect uitziet, is too much. En zeg nou zelf, als z’n sokjes een keer niet matchen gaat er écht niemand dood.

3. Je hoef niet álles te onthouden

Natuurlijk wil je het liefst alles vastleggen en onthouden, maar ook dit kan maar tot op zekere hoogte. Jullie tripje naar de supermarkt, de eerste keer in dat leuke tijgerpakje, zijn eerste – onverstaanbare – geluidje. En o ja: heb je dat polsbandje uit het ziekenhuis nog wel?!

Je wilt het liefst álles onthouden, bewaren en vastleggen, zodat je het nooit meer vergeet. Logisch, hebben wij ook, maar ook hier geldt weer: maak je zelf niet gek. Het is logisch dat de tijd die voorbij vliegt je soms bang maakt, maar leg de druk niet te hoog. Je kunt niet altijd ieder detail onthouden, zo werkt het gewoon niet in ‘t leven.

LEES OOK: Wat je zégt dat je voor de baby doet (maar stiekem ook voor jezelf)

4. Je mag op jezelf vertrouwen

Waarschijnlijk maak je je constant druk om wat andere mensen van je denken. Zelf als je dit ontkent, kun je niet zeggen dat je je nóoit druk maakt om hoe je overkomt. Je wil niet dat de kinderarts denkt dat je gek bent als je ‘m voor de zoveelste keer belt met een vraag, je wil niet dat mensen je stom vinden omdat je (niet) aan co-sleeping doet, zoals de andere moeders bij de opvang, en je wil ook niet veroordeeld worden omdat hij nog steeds geen nacht doorslaapt.

Je hoort zoveel stemmen van buitenaf, dat het moeilijk wordt om je eigen stem te horen. Bij dezen: jouw moedergevoelens zijn het enige dat telt. Je kunt – en moet – op je eigen intuïtie vertrouwen. Wat je ook voelt, er is niks raars aan.

5. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat je ‘moet’ doen op een dag

Het nieuwe leven als (tijdelijke) thuisblijfmoeder is hoogstwaarschijnlijk heel anders dan je pre-baby leven. Wat doen thuisblijfmoeders precies?! De kans is groot dat je het gevoel hebt dat je een hoop ‘moet’, nu je een nieuwe ‘baan’ hebt. Je moet hem voorlezen, minstens een half uur. Je moet schoonmaken en de was doen en afwassen en boodschappen doen. Je moet met hem babyzwemmen. Je moet met hem naar babygym.

Ho, je moet helemaal niets. Ga lekker zitten met een goed boek of zet je favo Netflix-serie op en kijk daarna wat er allemaal te doen is. Als je geen zin hebt in de was, dan bewaar je die toch lekker voor het weekend. Doe de dingen waar je blij van wordt: kijk voor wat freelance werk, droom over je volgende project of begin iets voor jezelf. Plan een familievakantie, ruim je kast eens op, of spreek af met een vriendin. Het is jouw leven. Doe vooral waar je blij van wordt.

Moederschap

Je wil het liefst dat iedereen je een goede moeder vindt (het liefst de allerbeste) en het gevoel hebben dat je alles op orde hebt. Spoiler alert: elke nieuwe moeder weet wat ze doet en heeft tegelijkertijd geen idee. We maken allemaal fouten en doen alles op onze eigen manier. Het geheim van het moederschap is dat er geen regels zijn. Je maakt je eigen regels, die werken voor jou en je gezin. Maak je dus niet te druk en vertrouw op je gevoel.

Mother.ly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 x dingen waar je je als nieuwe moeder géén zorgen om hoeft te maken
Sluiten