De mama 18 feb 2018 Susan Dalstra

Goed nieuws: simpele ingreep zorgt voor minder bloedingen na een keizersnede

In Nederland hebben zo’n 5.000 vrouwen na een keizersnede last van bloedingen. Heel vervelend natuurlijk en het kan je heel onzeker maken. Maar er is goed nieuws: met een relatief simpele ingreep kun je deze bloedingen serieus verminderen. 

Dat ontdekte de Nederlandse gynaecoloog Lucet van der Voet. De keizersnede is een volkomen normale ingreep, maar wel eentje waar je nog lang de gevolgen van kan voelen. Jaarlijks worden in Nederland 22.000 keizersnedes uitgevoerd, waarvan 5.000 vrouwen nog maandelijks last hebben van bloedingen.

Onzekerheid

Die bloedingen ontstaan door wat ze in de medische wereld een ‘niche’ noemen. Dat is een inkeping in de spierwand van de baarmoeder als gevolg van een hechting. Op zich niets ernstigs, maar wel heel vervelend – en bovendien kan je er knap onzeker van worden. ‘Vaak denken vrouwen dat bij (tussentijdse) bloedingen er ook sprake kan zijn van andere ziekten, zoals kanker. Die onzekerheid nemen we weg’, zegt gynaecoloog Van der Voet.

LEES OOK: 13 bijzondere foto’s en verhalen van moeders die bevielen met een keizersnede

Minder bloedverlies

Samen met het VU Medisch Centrum en het Deventer Ziekenhuis heeft ze aangetoond dat met een simpele ingreep die niche kan worden afgevlakt. Daardoor stoppen de bloedingen of nemen ze in elk geval flink af. ‘Die ingreep wordt al wel gedaan, maar het was nog niet bewezen of het effectief is. Dat blijkt wel zo te zijn. Gemiddeld hadden vrouwen die behandeld zijn, vier dagen minder bloedverlies.’

Gemiddeld hebben vrouwen die behandeld zijn vier dagen minder bloedverlies

Geaccepteerde behandeling

Dankzij dit onderzoek is de ingreep nu een geaccepteerde behandeling in Nederland. En dat is heel goed nieuws, want dit betekent dat voor duizenden vrouwen de periode na een keizersnede een stuk zorgelozer wordt. In een vervolgonderzoek moet nog blijken of een betere hechting problemen met de niches helemaal kan laten verdwijnen.

Ook bijzonder: deze Nederlandse moeder tilde haar baby zélf uit haar buik met een keizersnede. 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: simpele ingreep zorgt voor minder bloedingen na een keizersnede
Sluiten