De baby 19 apr 2017 Susan Dalstra

Onderzoek: helft van de ouders durft niet te zeggen dat baby in hun bed slaapt

Volgens onderzoek van de universiteit van Iowa liegt de helft van de ouders die met hun baby in een bed slapen – co-sleeping heet dat – daarover. Vanwege het heersende stigma en de schaamte rondom het onderwerp, houden veel vaders en moeders de lippen stijf op elkaar.

Als het aankomt op taboes rondom opvoeden is er inmiddels gelukkig een hoop bespreekbaar. We geven toe dat we onze kinderen soms tig afleveringen van de Teletubbies laten zien om ze zoet te houden en dat we ze soms extra vroeg in bed stoppen omdat we gewoon even een avondje willen Netflixen. Er is echter één ding waar we kennelijk nog steeds niet voor uit willen komen: met de baby in een bed slapen.

Schaamte

Hoogleraar Susan Stewart van de Iowa University schreef het boek Co-sleeping: Parents, children and musical beds. Voor dat boek ondervroeg ze 51 ouders die met hun baby in bed slapen. Ze ontdekte dat de helft van hen niet met familieleden, vrienden of kinderartsen praat over het feit dat ze aan co-sleeping doen vanwege het stigma en de schaamte die aan het onderwerp hangen.

LEES OOK: Daarom slapen Finse baby’s in een kartonnen doos

Sterftecijfer

Co-sleeping, of het delen van een bed met je baby, wordt in Amerika afgeraden door de Academy of Pediatrics omdat het in verband wordt gebracht met de wiegendood en andere slaap-gerelateerde overlijdensgevallen onder jonge kinderen. Maar voor iedere waarschuwing tegen samen slapen, is er ook weer een net zo overtuigend voordeel te vinden. In andere werelddelen is met je baby slapen bijvoorbeeld heel gewoon. In Japan slapen vrijwel alle ouders met hun kind, maar is het sterftecijfer onder baby’s een van de laagste ter wereld. Het aantal kinderen dat overlijdt aan de wiegendood is zelfs de helft van het cijfer in de Verenigde Staten. Je baby in een aparte kamer laten slapen is volgens Stewart dan ook vooral een westers idee. ‘In de westerse cultuur heerst geen dorpachtige sfeer waarin iedereen voor elkaar zorgt; de ouders zijn verantwoordelijk en aansprakelijk wanneer er iets misgaat met hun kind’, zegt de hoogleraar.

LEES OOK: Waarom white noise helpt om baby’s beter te laten slapen

Opener zijn

Wanneer een bed delen met je kind niet je ding is en je het gevaarlijk vindt; doe het vooral niet. Wanneer je wel in co-sleeping gelooft en het juist het fijnste vindt wat er is; doe het wel. Het gaat erom dat je als ouder doet waar je je prettig bij voelt. We hebben het in dit geval namelijk niet over kindermishandeling – de vraag is hier niet of het oké is om je kind een corrigerende tik te geven. We moeten alleen beseffen dat ouders die aan co-sleeping doen niet het leven van hun kind op het spel zetten omdat dat gewoon handiger uitkomt. Kijken naar wat de rest van de wereld doet, zorgt ervoor dat we opener kunnen zijn en kijken naar andermans opvoedkeuzes.

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: helft van de ouders durft niet te zeggen dat baby in hun bed slaapt
Sluiten