Moeder: ‘Mijn man kon echt helemaal niets goed doen na de bevalling’

Sterre Touw 21 nov 2017 De mama

Moeder en blogger Gretchen Bossio herinnert de geboorte van haar eerste baby nog goed. “Ik moest huilen. En niet een beetje, nee, de tranen biggelden over mijn wangen en mijn hele lichaam trilde. Mijn tranen kwamen niet (alleen) door de overweldigende emoties na de bevalling, maar hadden een andere reden. Mijn man begreep niet wat ik doormaakte en dus deed hij niets goed. NIETS.”

De heerlijke roze-wolk-gevoelens verdwenen voor Gretchen al snel. “Mijn baby was nog steeds geweldig en ik voelde me oersterk. Maar mijn man? Ik verwachtte van hem dat hij wist wat ik voelde of mijn gedachten kon lezen. Wat achteraf helemaal niet eerlijk was.”

Communicatie

“Als ik nou gewoon eens zei waar ik behoefte aan had, dan was mijn man zeker in actie gekomen. Communicatie – en niet gedachtenlezen – is tenslotte de sleutel van een succesvol huwelijk”, vertelt Gretchen aan Mom.me. ”Gelukkig kreeg ik nieuwe kansen bij de geboorte van onze tweede, derde en vierde baby. Ik vertelde hem na die bevallingen precies hoezeer ik het waardeerde om extra verzorgd te worden. De laatste keer was hij praktisch een engel. Allemaal omdat ik hem bruikbare handvatten gaf om voor me te zorgen, in plaats van te verwachten dat hij dat op een magische wijze zou weten.”

LEES OOK: Filmpje: Deze vader heeft hilarische tips om je vrouw te steunen tijdens de zwangerschap

Kort voordat haar laatste baby werd geboren, gaf Gretchen haar man alle informatie over wat ze nodig had nadat ze was bevallen. Wellicht heb je wat aan het lijstje:

1. Zeg dat ik een geweldige moeder ben

“Herbeleef samen met mij de geboorte. Vertel dat ik sterk was. Vertel me eens hoe mooi alles was, zelfs als het eigenlijk beangstigend was. Vertel me 10 keer per dag dat ik een goede moeder en ik het kan. Je kunt het zeggen, sms’en, e-mailen, ergens een briefje achterlaten. Doe het gewoon.”

2. Ruim op tijd op

“Maak mijn nachtkastje schoon, zorg ervoor dat handdoeken en lakens worden gewassen en breng het stinkende afval op tijd weg. Ik ben er te moe voor en ik wil mijn energie deze tijd alleen gebruiken om voor onze baby te zorgen en gezond te blijven.”

3. Zorg voor het eten

“Ik heb zo’n honger. Altijd. Maak alsjeblieft drie keer per dag eten voor me klaar en geef me eindeloos snacks die voedzaam zijn en die zullen helpen voor gezonde borstvoeding. Hangry (Hungry and angry) bestaat echt. Laten we dat voorkomen, goed?”

4. Laat me slapen

“Ik ben futloos en moe.  Ik weet dat de nachten ook voor jou moeilijk zijn, dus ik probeer het zoveel mogelijk op te vangen. Neem overdag alsjeblieft de kinderen en de baby een keertje mee en laat me elke dag een stevig dutje doen. En als je een discussie wil starten over wie er vermoeider is, dan zal ik altijd winnen. Onthoud dat goed.”

5. Begrijp dat mijn emoties soms heftig zijn

“Ik ben niet expres vergeetachtig. Ik huil niet zonder reden. Ik overdrijf niet. Zeg alsjeblieft niet dat ik overdrijf.”

6. Koop een cadeautje voor me

“Natuurlijk is onze gezonde baby het grootste geschenk, maar het zou geen kwaad om me iets extra’s te geven. Cadeautjes zeggen dat je van me houdt en dat ik van jou hou.”

7. Onthou dat ik langzaam herstel

“Zodra ik uit bed ben en normaal functioneer, weet ik dat het makkelijk is om te denken dat alles weer is zoals het was. Zo is het niet. Ik bloed en mijn lichaam voelt leeg en tegelijkertijd vol aan. Het duurde 40 weken om een ​​baby te laten groeien en het zal me behoorlijk wat weken kosten om weer kracht te krijgen en me weer normaal te voelen.”

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

Mom.me

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Mijn man kon echt helemaal niets goed doen na de bevalling’
Sluiten