Wat je níet moet zeggen als je vriendin zwanger probeert te worden (en het niet lukt)

Claudia (32): Gefrustreerd val ik uit tegen mijn vriendin. Ze probeerde eigenlijk alleen maar heel lief te vragen hoe het met me gaat, en of ik nog een zwangerschapstest gedaan heb. Ja, wil ik uitschreeuwen. Ik heb een test gedaan. Wel 50 sinds we het drie jaar geleden ‘gingen proberen’. En nee, er zit nog steeds geen kindje in mijn buik.

Helemaal overstuur barst ik in huilen uit. Ik vind het afschuwelijk dat ik zo lichtgeraakt geworden ben als het hierom gaat. Maar drie jaar lang heel erg graag een kindje willen en niet zwanger worden gaat niet in je koude kleren zitten. En dan al helemaal alle (soms goedbedoelde) opmerkingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Heb je een vriendin zwanger probeert te worden? Zeg dit dan níet.

1. Wanneer gaan jullie nou eindelijk eens een baby maken?

We zijn al drie jaar in stilte bezig, sorry dat ik het jou niet aan je neus hang.

2. De vriendin van de neef van mijn buurman had echt al van alles geprobeerd, en toen werd ze na 8 jaar spontaan zwanger!

Oh fijn, dus deze limbo kan nog wel 8 jaar duren. Mag ik in een hoekje kruipen en doodgaan?

3. Wat is er mis met je?

Laten we eerlijk zijn, is dit überhaupt een leuke vraag om te stellen? In welke situatie dan ook?

4. Kind, maak je niet druk. Je bent nog zo jong!

Ja, ik ben jong. En blijkbaar niet vruchtbaar (genoeg). En dat zit me heel erg dwars.

5. Anders richt je je toch eerst nog even op je carrière?

Nee! Ik wil niet hogerop komen, ik wil moeder worden.

6. Het is gemakkelijker en goedkoper om te reizen zonder kinderen

Geld lijkt toch wat minder belangrijk als je het vurige verlangen naar een kindje hebt.

7. Ik hoefde alleen maar naar mijn vriend te KIJKEN en ik was al zwanger

Gemeen he? Toch heb ik deze heel vaak gehoord. En echt, hoewel ik het iedereen gun om makkelijk zwanger te worden, doet dit toch een beetje pijn. En bovendien: het is geen wedstrijd. Waarom zou je dit onnodig zeggen?

LEES OOK: Prachtige foto bewijst dat zwanger worden niet altijd vanzelf gaat

8. Relax, het gebeurt vanzelf wel

Ik probeer zo ontzettend ontspannen te zijn dat ik er gestresst van raak. Geloof me.

9. Je kan altijd een hond nemen

Meen je dit nou? Denk je echt dat een baby, de natuurlijke drang om jezelf voort te planten met de man waar je van houdt, te vervangen is door een hond? Ga alsjeblieft weg. Nu.

10. Hoe vaak hebben jullie seks?

Grappig! Dat gaat je nog steeds helemaal niets aan.

11. Misschien is het niet meant to be

Lekker opbeurend.

12. Geniet van je vrijheid nu het nog kan

Ik zou met liefde elke minuut van de dag aan een baby besteden, zoals ik er nu in zit. En ja, als je nu gaat vertellen hoe zwaar het is om een baby te hebben zal ik gerust vriendelijk knikken. Maar van binnen wil ik je wurgen. Voor mij is het namelijk niet eens een optie op het moment. Die inperking van ‘vrijheid’.

13. Je bent vast al met hormonen bezig, je hebt zo’n bolle toet

Pijnlijk. In mijn poging zo lief mogelijk voor mezelf te zijn in deze lastige tijd heb ik iets meer Tony Chocolonely gegeten dan blijkbaar goed voor me was.

14. Je mag de baby wel vasthouden, maar niet stiekem meenemen he! Ha. Ha. Ha.

Weet je? Hou ‘m zelf maar vast.

15. Probeer er niet te veel bij stil te staan. Ga gewoon lekker op vakantie, je zult zien: je komt zwanger terug.

Deze zou misschien niet zo vervelend zijn als ik een onbeperkt aantal vakantiedagen had op het werk en voor de derde keer dit jaar op vakantie kon gaan.

16. Jouw tijd komt nog wel

Maar wanneer dan!

17. En, ben je al zwanger?

Het is echt heel lief dat je wilt weten hoe het met mij en mijn struggle om zwanger te worden gaat. Maar eerlijk gezegd is het gewoon steeds een reminder aan iets waar ik het liefste zo min mogelijk aan denk. Niet dat dat lukt natuurlijk, maar toch.

18. Kinderen krijgen is ook niet alles

Ik zou er graag achterkomen

Wat kun je wel zeggen tegen je vriendin?

Dat is het vervelende. Eigenlijk dus niet zo veel. Huil en lach met haar mee wanneer ze dat nodig heeft. Wees er voor haar. Neem haar probleem serieus, maar maak haar ook aan het lachen. En neem eens in de zoveel tijd een Tony Chocoloneley reep mee. Dat is vooral heel belangrijk.

LEES OOK: Lukt zwanger worden niet? Dit kan de gynaecoloog voor je betekenen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat je níet moet zeggen als je vriendin zwanger probeert te worden (en het niet lukt)
Sluiten