De mama 12 jul 2018 Marleen Staal

Waarom je dit nooit tegen een borstvoedende moeder moet zeggen

“Heb je wel genoeg melk?” Het lijkt een onschuldige vraag die je misschien weleens hebt gesteld. Of je hebt hem gehoord. Maar volgens deze moeder kan het meer kwaad dan je denkt.

Grote impact

Net zoals geen enkele moeder op zwaaiende handen naar je zwangere buik zit te wachten, zijn bemoeienissen – hoe lief ook bedoeld – met de opvoeding ook een dingetje. Natuurlijk zijn adviezen en tips meer dan welkom, ook een luisterend oor is altijd fijn, maar sommige opmerkingen kun je beter niet maken.

LEES OOK: Tips van moeders voor moeders: handige tips bij borstvoeding

Zoals de woorden ‘heb je wel genoeg melk’ vindt Virginia Tapscott. De impact van deze vraag kan groter zijn dan diegene waarschijnlijk denkt. Of het nu als ‘grapje’ bedoeld is of niet, de kans is groot dat de moeder in kwestie zichzelf dit ook wel een miljoen keren heeft afgevraagd. En die onzekerheid wordt met deze woorden alleen maar gevoed.

Virginia snapt eigenlijk niet waarom zoiets persoonlijks, zo openlijk ter discussie kan komen. Iedereen heeft wel een mening over het geven van borstvoeding – al dan wel niet in het openbaar – maar zoiets recht in het gezicht zeggen van moeder? Dat vindt Virginia een grens te ver gaan.

‘Good milker’

De moeder van twee kids heeft zelf geregeld de gekste opmerkingen gehoord toen zij borstvoeding gaf aan haar kleintje. Zo zeiden mensen tegen haar dat ze een ‘good milker’ zou zijn of vroegen ze haar ‘of haar melk niet was opgedroogd’. Zelfs iemand die zich afvroeg of haar borsten wel groot genoeg waren om borstvoeding te kunnen geven. Een behoorlijke privékwestie waar niemand zich mee hoort te bemoeien.

Daarbij kloppen dit soort opmerkingen vaak ook niet. Er bestaat niet zoiets als genoeg of weinig melk, want elke moeder is anders net zoals de behoefte van elke baby verschillend is.

LEES OOK: Ellis: ‘Ik krijg jeuk van stickers waarop staat dat het oké is als hier borstvoeding wordt gegeven’

Onnodig zorgen

Dit soort ‘small talk’ is alles behalve small als je bedenkt dat dit soort vragen nog lang kunnen rondzweven in de gedachten van moeders.

Virginia wil daarom dit onderwerp bespreekbaar maken, zodat mensen zich realiseren dat je – net zoals dat je niet zomaar je hand op een vreemde bollende buik legt – niet vanzelfsprekend is dat je dit soort vragen stelt. Het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat moeders zich onnodig zorgen maken, aldus Virginia.

Natuurlijk zit niet elke moeder met dit probleem, maar wat deze kritische moeder wil aankaarten is dat er voorzichtiger moet worden omgegaan met dit soort situaties. Het gaat hier niet eens zozeer om de specifieke vraag ‘Heb je wel genoeg melk’, maar om de gedachte die het met zich meebrengt.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mama Mia

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je dit nooit tegen een borstvoedende moeder moet zeggen
Sluiten