Waarom je je absoluut niet schuldig moet voelen als je niet geniet van je zwangerschap

Melissa Eissens 17 nov 2017 De mama

Het is helemaal niet erg als je tijdens je zwangerschap niet elk moment happy bent. Zwanger zijn is natuurlijk een zegen, maar dat voelt soms even anders. Laura Patterson deelt haar verhaal op Scary Mommy en laat weten dat het echt niet erg is als je niet geniet van je zwangerschap. 

‘Wat leven we soms in een rare wereld. Voor een samenleving waar eerlijkheid zo belangrijk is kunnen we behoorlijk gemeen zijn wanneer iemand juist zijn best doet om eerlijk te zijn. Dit was mijn ervaring toen ik probeerde toe te geven dat mede door extreme zwangerschapskwaaltjes en emotionele vlagen, ik niet erg kon genieten van mijn huidige zwangerschap. Oke, ik vertelde dit aan een groep internetvreemden en we weten allemaal dat het internet overspoeld is mensen die expres gemeen willen zijn. Maar toch, hun woorden hadden effect op me, waardoor ik heel onzeker werd.

Emotioneel stabiel

Nu, een paar maanden later, ben ik eindelijk emotioneel stabiel. Mede doordat ik me fysiek beter voel én door de hulp van een therapeut. En eindelijk kan ik een paar dingen heel helder zien. Het eerste is dat je nooit, maar dan ook nooit naar willekeurige vreemden op het internet moet luisteren. Het tweede (meest belangrijke!) is dat ik elk recht had om me te voelen hoe ik me voelde. Mijn emoties, gevoelens en reacties waren op geen enkele wijze een weerspiegeling van andermans ervaringen.

LEES OOK: 13 dingen die je niet meer vies vindt nu je moeder bent

Laten we beginnen vanaf het begin. Er is blijkbaar een verouderde idee dat zwangerschap op de een of andere manier een vrouw tegen elke emotionele nood beschermt. We zijn zogenaamd zo tevreden in onze vruchtbare gelukzaligheid en het nieuwe moederschap dat wij ons niet meer bewust zijn van iets anders, maar alleen maar de vreugde die ons nieuwe leven ons brengt. Als we dan ook maar iets minder euforisch zijn, krijgen we al snel de titel ‘ondankbaar’ of zelfs ‘egoïstisch’.

Zwangerschap voelde als een last

Waar mijn eerste zwangerschap een droom was, is mijn huidige zwangerschap een nachtmerrie. Ik bracht de maanden door met constante misselijkheid, acute migraine, uitdroging die ernstig genoeg was voor een eerstehulpbezoek, slopende vermoeidheid en het fulltime verzorgen van mijn peuter. Dit waren de meest uitdagende momenten van mijn leven. Er waren periodes, veel meer dan die ik zou willen toegeven, wanneer mijn zwangerschap minder als een zegen voelde maar meer als een last. Zijn deze woorden niet fijn om te lezen? Stel je voor om ze te moeten voelen.

Zwangerschap is een zegen

Ik weet hoe veel geluk ik heb om zwanger te mogen zijn. Dat weet ik echt. Ik ken vrouwen die het gevoel hebben dat een deel van hun hart mist omdat ze onvruchtbaar zijn. Ik was een van hen. Ik heb de pijn van onvruchtbaarheid gevoeld en het verdriet van een miskraam. En ik steun al deze vrouwen die nog steeds deze pijn en verdriet ervaren. Zwangerschap is een zegen. Echt waar. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik het privilege heb om een tweede leven te laten groeien. Maar het is ook een erg lange, zware, emotionele en verwarrende periode.

LEES OOK: Zwangerschapskleding: 8 tips voor de perfecte garderobe

Soms voelde ik me zo schuldig over het feit dat ik mijn zwangerschap beschouwde als een last. Dat mijn schuldgevoel het gevoel van misselijkheid overtrof. Deze negatieve gevoelens breidde zich zo uit dat ik ze niet langer onder controle had. Wat zich dan weer uitte in meerdere paniekaanvallen.

Het is oké

Ik wil nooit dat een andere vrouw zich zo moet voelen. Dus neem mijn woorden aan wanneer ik zeg: het is oké om te voelen wat je voelt. Het is oke om je angsten toe te geven, de onzekerheden, de twijfels en de emotionele strijd. Mensen zijn ingewikkelde individuen die de mogelijkheid hebben om een hele reeks tegenstrijdige gevoelens tegelijkertijd te hebben. Dus het is heel goed mogelijk om overweldigende vreugde te voelen en angst tegelijk. Deze gevoelens zijn niet verkeerd. Ze zijn niet slecht. Het zijn gewoon gevoelens, en die tellen.

 

LEES OOK: Vaders to be opgelet! 16x dit wil je vrouw dat je zegt tijdens de bevalling

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

 

Scary Mommy

Reageer op artikel:
Waarom je je absoluut niet schuldig moet voelen als je niet geniet van je zwangerschap
Sluiten