Kan het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap kwaad voor je baby?

Goede vraag: mag je tijdens je zwangerschap neusspray gebruiken? Of is dit schadelijk voor de baby? Wij zochten het voor je uit.

Je zult het net zien. Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met een heftige verkoudheid, met een verstopte neus als vervolg. Op internet staan verschillende adviezen met betrekking tot het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap. Want mag dat nou wel, og toch niet? Het antwoord is ja en nee. Dat leggen we even uit.

Neusspray met zoutoplossing

Laten we positief beginnen. Een neusspray op basis van zoutoplossing kan je tijdens je zwangerschap gewoon gebruiken. Zoutoplossing is geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor baby’s. Deze neusspray zal geen wonderen verrichten, maar het zorgt ervoor dat het vastzittende snot en slijm wat losser wordt.

Neusspray met xylometazoline

Neusspray met xylometazoline is de ‘gewone’ neusspray die in de supermarkt en drogist het meest verkocht wordt. Het stofje xylometazoline zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de slijmvlies vernauwen. Daardoor is je neus niet meer verstopt. Waarschijnlijk weet je ook dat het meteen werkt. Binnen een paar minuten is je neus weer open, en kan je weer ademen. Heerlijk!

Toch raden raden wij sterk af om neusspray met xylometazoline te gebruiken tijdens de zwangerschap. Waarom? Neusspray kan je bloeddruk flink verhogen, en kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby tijdens het eerste trimester.

LEES OOK: 8 t-shirts die zwangere vrouwen stiekem allemaal willen hebben

Hoge bloeddruk

De stof xylometazoline zorgt er dus voor dat de bloedvaatjes in de slijmvlies vernauwen. Vernauwde bloedvaten kunnen een hoge(re) bloeddruk tot gevolg hebben. Voor zwangere vrouwen is het niet verstandig om middelen te gebruiken waardoor de bloeddruk hoger wordt.

Schadelijk voor je baby in het eerste trimester

Volgens een onderzoek van de Boston University kan het stofje xylometazoline inderdaad voor afwijkingem zorgen. Ze deden onderzoek naar de relatie tussen aangeboren afwijkingen en het neusspray-gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Afwijkingen aan het spijsverteringskanaal, de oortjes en het hartje van de baby kwamen het meeste naar voren. Het risico op een aangeboren afwijking werd 8 keer groter dan wanneer de vrouwen geen neusspray gebruikten.

LEES OOK: Sushi-liefhebbers opgelet: sushi is goed voor zwangere vrouwen

Wat zegt de bijsluiter?

Toevallig had Famme Baby’s Sharon, neusspraygebruiker van de hoogste klasse – je moet toch wat met hooikoorts.. – nog een bijsluiter van Otrivin liggen. Die hebben we er even bij gepakt.

Otrivin XylometazolineHCl Care 1 mg/ml Neusspray kan voor zover bekend zonder gevaar volgens voorschrift en niet langer dan een week worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Opname in het bloed kan optreden, maar blijft meestal zonder nadelige gevolgen. Voorzichtigheid is geboden wanneer er sprake is van hoge bloeddruk of een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek). Bij langdurig gebruik van hoge doseringen kan een verminderde doorbloeding van de placenta niet worden uitgesloten. Raadpleeg in deze gevallen eerst uw arts.

‘Voor zover bekend’ en ‘meestal zonder nadelige gevolgen’ overtuigen niet echt van een veilig gebruik. Ons advies, ga voor de veilige weg en kies voor een neusspray met zoutoplossing.

‘Je gaat toch wel borstvoeding geven?’ en nog 12 goedbedoelde adviezen die je echt niet meer kan horen als je zwanger bent. Hoeveel tik jij er aan?

Mama zoekt 't uit

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kan het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap kwaad voor je baby?
Sluiten