Zwanger 14 feb 2017 Muriel Oonincx

Net zwanger? Alles over echo’s en de controles bij de verloskundige

Goed, de 2 dikke blauwe strepen (en je pijnlijke borsten) hebben je ervan overtuigd dat je zwanger bent, maar hoe loopt het vanaf daar en hoeveel echo’s en controles kun je verwachten bij de verloskundige?

Ervan uitgaande dat je een gezonde zwangerschap gaat doorlopen, zul je ongeveer 12 keer naar de verloskundige gaan. In het begin ongeveer elke 4 weken. Na 24 weken elke 3 weken en vanaf de 30ste week elke 2 weken. In de laatste 4-6 weken ga je elke week. Ga je door de 40 weken grens heen, dan krijg je in het ziekenhuis extra controles om te monitoren of de baby veilig in de buik vertoeft.

Mocht je zwangerschap complex zijn of ben je zwanger van een meerling, dan neemt de gynaecoloog het over van de verloskundige en volg je een ander traject. Doorloop je een reguliere zwangerschap, dan is dit het pad van echo’s en controles voor de komende kleine 9 maanden:

De eerste keer

Als je de strepen op de test hebt zien staan, verlopen de weken tot de eerste controle tergend langzaam. Maak dus maar snel een afspraak als je weet dat je zwanger bent, want dan heb je een datum om naartoe te leven. Je kunt de eerste controle verwachten in week 8-10.
Allereerst zal de verloskundige je feliciteren, natuurlijk. En je een vragenlijst laten invullen, waarin je algehele gezondheid en levensstijl aan bod komen. Verwacht vragen als: hoeveel drink je, rook je, heb je weleens een miskraam of abortus gehad en gebruik je medicijnen? Verder praten jullie over de familiegeschiedenis op medisch vlak, maar ook over je huidige leven (om mogelijke stressfactoren te signaleren). Denk hierbij aan een wisseling van baan of een verhuizing.

Je bloeddruk wordt opgemeten en de verloskundige checkt uitwendig de grootte van je baarmoeder. Bij de echo die je vervolgens (meestal) krijgt zijn er een aantal waarnemingen:

 • hoe lang je zwanger bent
 • de uitgerekende datum
 • of het hartje te zien is en klopt
 • of je zwanger bent van één kindje of meer

De verloskundige zal je ook wijzen op de mogelijkheid van prenatale screening en vertelt je meer over wat je kunt verwachten. Je leeftijd is een belangrijke factor hierbij. Als je niet kiest voor een screening is de 20 weken echo de eerstvolgende mogelijkheid om uitgebreid te kijken naar de gezondheid van de baby.

Tweede controle en verder

Een bezoek aan de verloskundige is erop gericht om de gezondheid en ontwikkeling van jouw baby te bekijken. Maar ook om te bespreken hoe het met jou gaat, zowel fysiek als mentaal. Er kan een echo gemaakt worden, waarvan je een aantal foto’s mee naar huis kunt nemen, maar dit gebeurt niet altijd. De verloskundige checkt:

 • je bloeddruk
 • hoe het met je gaat (pijntjes, klachten, veranderingen)
 • de groei van je baby

De 20 weken echo

Naast de eerste echo om te zien of je zwanger bent, is de 20-wekenecho een ontzettend belangrijke en spannende echo. Want je gaat ontdekken of je een jongetje of meisje krijgt en de verloskundige kan heel veel meer te weten komen over je baby en zijn gezondheid. De ontwikkeling is nu al een stuk verder en in deze fase kun je goed zien hoe het met de groei staat. Ook kunnen bepaalde aandoeningen aan het licht komen. Belangrijk om te weten: niet álles kan worden gezien. Zo is het syndroom van Down op de echo niet zichtbaar. Afwijkingen die wel geconstateerd kunnen worden, maar zonder garantie, zijn:

 • open ruggetje
 • schedelafwijkingen
 • hartafwijkingen
 • schisis (lip- of gehemeltespleet)
 • waterhoofd
 • nierafwijkingen

De 20 weken echo is een medische echo en kun je laten uitvoeren bij je verloskundige, in het ziekenhuis of bij een gespecialiseerd centrum. Het is zeker geen pretecho en niet verplicht. Wees je ervan bewust dat het mogelijk is dat er afwijkingen gevonden worden.

Controle na week 30

Je krijgt dezelfde controles die je ook vanaf week 12 krijgt. Daarnaast beoordeelt de verloskundige de ligging van je kind. Soms wordt er nog een termijnecho gemaakt, tussen de 22 en 40 weken. Het vruchtwater wordt gecontroleerd en zoals eerder kijkt de verloskundige naar de grootte van het hoofdje, de omvang van je buik en de lengte van de beentjes.

Liggingsecho

Als er twijfel bestaat over de ligging van de baby maakt de verloskundige een liggingsecho, rond de 35 weken. Als de baby niet met zijn hoofd naar beneden ligt, kan er een poging gedaan worden om ’m te draaien.

Week 40

In de laatste week wordt tijdens de controles vooral ook bekeken of de baby al is ingedaald. Zo ja, dan voel je dat als het goed is ook in je bekken.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Net zwanger? Alles over echo’s en de controles bij de verloskundige
Sluiten