Zwanger 28 feb 2017 Mercy Hiltrop

Onderzoek: Nederlandse moeder vindt haar verloskundige een topper

Heb je een zwangerschap zonder complicaties, dan zie je zo’n 12 keer een verloskundige. Wel zo prettig dus als zij (of hij) niet alleen goed is in z’n werk, maar ook nog een fijn mens. Gelukkig blijkt dat dit meestal wel snor te zitten.

Nederlandse moeders zijn behoorlijk positief over de verloskundigen die hen begeleidden toen ze zwanger waren. Dit blijkt uit onderzoek van Hippe-Geboortekaartjes onder 1247 moeders die de afgelopen vijf jaar zijn bevallen.

LEES OOK: Alles over echo’s en de controles bij de verloskundige

Top cijfer

De moeders werd gevraagd om de begeleiding van de verloskundige tijdens hun zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd te beoordelen. Het gemiddelde rapportcijfer: een dikke 8,5. Ben je zwanger en woon je in Overijssel, dan zit je helemaal goed. Hier kregen de verloskundigen gemiddeld het hoogste cijfer: een 8,7. De Friese verloskundigen komen als laatste uit de bus, maar hoeven zich met een gemiddeld cijfer van 8,2 nergens voor te schamen.

Dit zijn de cijfers die de verloskundigen in de verschillende provincies krijgen:

Ook nog lief

De moeders in het onderzoek zijn niet alleen enthousiast over de kundigheid van de verloskundigen. Ze noemen de verloskundigen ook lief, betrokken en vriendelijk. Een van de moeders: ‘Mijn verloskundigen waren zo lief en begripvol. Ze waren niet te beroerd om mijn ‘angstverhalen’ aan te horen en me daarin gerust te stellen.’ En een andere vrouw zegt: ‘Doordat ik zo onzeker was, kreeg ik extra echo’s en controles en mocht ik iedere week komen om naar het hartje te luisteren. Ze waren superlief en geduldig.’

Facebook-vrienden

Sommige vrouwen raken zo gesteld op hun verloskundige dat ze Facebook-vrienden met ze worden, vertelt het onderzoek. Nou kan ik me voorstellen dat het voor een verloskundige hartstikke leuk is om een baby, die je ter wereld hebt helpen brengen, op social media te zien opgroeien. Maar om nou steeds de privé-kiekjes van je verloskundige op je tijdlijn voorbij te zien komen… Alhoewel, onze verloskundigen zijn blijkbaar zo leuk, dat je maar wat graag vrienden met ze wordt.

Veel last van maagzuur tijdens de zwangerschap betekent dat je baby veel haar heeft. Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Nederlandse moeder vindt haar verloskundige een topper
Sluiten